AB: Lübnan'a barış gücü hızla konuşlandırılabilir

Güncelleme Tarihi:

AB: Lübnana barış gücü hızla konuşlandırılabilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2006 13:07

AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Lübnan'ın güneyine, aralarında bazı AB ülkelerinden askerlerin bulunacağı güçlü bir uluslararası gücün ”çok çok hızlı” biçimde konuşlandırılabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Kudüs'te bulunan Solana, gazetecilere açıklamasında, “bütün gün ve gece boyunca bazı ülkelerle görüşmeler yaptığını ve Lübnan'ın güneyine konuşlandırılacak uluslararası kuvvetin güçlü olmasını garanti edebilecekleri düşüncesinde olduğunu” ifade etti.

Solana, uluslararası güç için Avrupa'dan askerlerin güney Lübnan'a ”çok çok hızlı” gidebileceğini söyledi, ancak bu gücün konuşlandırılmasına ilişkin bir zaman belirtmedi.

Lübnan'da dün temaslarda bulunan ve bugün de İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile bir araya gelmesi beklenen Solana, uluslararası güce hangi AB ülkelerinin katılabileceği konusunda bilgi vermedi.

Fransa ve İtalya uluslararası güce asker sağlayabileceklerini bildirmişti.

İsrail, uluslararası gücün Hizbullah gerillalarıyla karşı karşıya gelebilecek ve onları silahsızlandırabilecek güçte olmasını istediğini söylerken, Lübnan, barış gücü askerlerine güç kullanma yetkisi verilmesine karşı çıkıyor.

Haberin Devamı

Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy de, Fransız Le Monde gazetesine verdiği demeçte, yeni BM gücünün misyonunun Hizbullah'ı güç kullanarak silahsızlandırmayı içermeyeceğini kaydetti.

BM Güvenlik Konseyi, İsrail ile Hizbullah arasında bir aydır süren çatışmaların durdurulması kararında, şiddetin durmasından sonra İsrail askerlerinin aşamalı çekilmesiyle Lübnan'ın güneyine 15 bin kişilik BM gücü ile eşit sayıda Lübnan askeri konuşlandırılmasını öngörüyor.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, İsrail Başbakanı Olmert ve Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora'dan ateşkesin yarın sabah 07.00 itibariyle yürürlüğe gireceği taahhüdü aldığını bildirmişti.

BM'nin önceki günkü ateşkes kararına rağmen İsrail dün kara harekatını genişleterek Lübnan'ın güneyine yüzlerce asker daha sevk etmişti. Taraflar ateşkese uyacaklarını açıklamalarına rağmen ateşkesin yürürlüğe girmesinden önce karşılıklı saldırılar ve can kayıpları sürüyor.

İsrail'in bugünkü hava saldırılarında Lübnan'da 50'den fazla köy ve kasabayı vurduğu, saldırılarda 8 sivilin öldüğü, Hizbullah'ın da İsrail'in kuzeyine 10 roket atması sonucu 1 kişinin öldüğü bildiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!