AB, kurtarma fonunu güçlendirmek için toplanıyor

Güncelleme Tarihi:

AB, kurtarma fonunu güçlendirmek için toplanıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2011 15:28

Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) liderleri, borç krizi altındaki bölge ülkeleri için hayata geçirilen 440 milyar euroluk kurtarma paketini güçlendirmeyi ve yaklaşık bir yıldır devam eden krizden çıkışı tartışacak.

Haberin Devamı

 Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor               

 

Almanya ve Fransa bugünkü toplantı öncesinde, Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nda (EFSF) bir takım değişikliklere gitmeyi önerdi ve daha sıkı ekonomik ve mali koordinasyon için gerekli olan önerilerini sundu. İki ülke, önerilerinin diğer liderler tarafından da kabul edilmesini ve uygulamaların Mart ayında hayata geçirilmesini umut ediyor.

 

Zirve öncesinde hazırlanan taslak metinde, AB liderleri, gerekli desteğin sağlanması için alınacak önlemleri desteklediklerini ve EFSF’nin güçlendirilmesini istediklerini belirtti.

 

Haberin Devamı

Zirveden çok önemli kararların çıkması beklenmezken, geçen Aralık ayından bu yana yaşanan ilerlemenin masaya yatırılması bekleniyor.

 

Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan bir yetkili, gazetecilere verdiği demeçte, "Şu anda çok kilit bir noktadayız. Piyasanın güveni geri geliyor. Euro ve euro bölgesine inanç artıyor" dedi. Aynı yetkili ek olarak, "Şimdi ileriye gitme zamanı" diye konuştu.

 

PİYASALAR CESARET VERDİ  

 

Yaklaşık bir sene krizin ateşini söndürmeye çalışan Avrupalı liderler, piyasaların son dönemde sakinleşmesiyle rahat nefes aldı. Ancak 24-25 Mart tarihinde düzenlenecek olan zirveye kadar somut adımların atılmaması durumuda, piyasalardaki tansiyon yeniden yükselebilir.

 

Piyasaların güveninin artması, euro bölgesinin borç kriziyle mücadelede önemli bir ilerleme kaydettiğinin işareti olarak kabul ediliyor. Bu nedenle İspanya en son tahvil ihracında daha düşük faizle borçlandı. Portekiz de aynı şekilde tahvil ihracına büyük talep gördü.

 

Haberin Devamı

EFSF’yi güçlendirmek, 440 milyar dolar büyüklüğündeki kurtarma fonunun kullanım kapasitesinin 250 milyar euro olduğunun ortaya çıkmasının ardından, Avrupalı liderlerin gündeminden düşmüyor.

 

EFSF için en büyük endişe, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerin de yardımına yetişemeyecek olması.

 

TRICHET DE İSTİYOR

 

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Cladue Trichet, EFSF’nin güçlendirilmesini isteyenlerin başında geliyor.

 

Liderlerden gelen öneriler arasında, kredi notu AAA olan ülkelerin kurtarma fonuna katkılarını artırmak ve ekonomik sıkıntı içindeki ülkelerin tahvil satın almak da bulunuyor.

 

ALMANYA’NIN ISRARI

 

EFSF, AB’nin borç krizine karşı verdiği savaşta kullandığı en büyük cephanesi. Ancak Almanya, euro bölgesi ülkelerinden mali durumları düzeltmek için güçlü adımlar atılıncaya kadar EFSF’nin güçlendirme çalışmalara katkıda bulunmak istemiyor.

 

Haberin Devamı

Bununla birlikte, Brüksel’de bulunan bir Alman yetkiliyse, ekonomik sıkıntı içindeki ülkelerin tahvillerini satın almanın mantıklı bir öneri olmadığını söyledi.

 

Alman yetkili, “EFSF’nin tahvil satın alması bizim çıkarlarımıza aykırı” dedi.

 

 *Bu yazı Reuters’ın “Germany, France seek broader consensus on fiscal rules” başlığıyla yayımladığı haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                

                                

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  

http://twitter.com/HurriyetEkonet   

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!