AB: Kimyasalı Esad kullandı

Güncelleme Tarihi:

AB: Kimyasalı Esad kullandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2013 01:34

AB savunma bakanlarının, Esad rejiminin Suriye'de kimyasal silah kullandığı sonucuna vardığı bildirildi.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin savunma bakanlarının, AB dönem başkanlığını yürüten Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yaptığı toplantının ardından konuşan Litvanya Savunma Bakanı Juozas Olekas, "Rejimin kimyasal silah kullandığına dair çok sayıda gösterge var" dedi.

Şam yakınlarında geçtiğimiz ay yapılan saldırının ardından tüm mevkidaşlarının kimyasal silah kullanımını kınadığını ve "sorumlularının hesap vermesi gerektiğini" söylediğini belirten Olekas, buna rağmen verilecek cevap konusunda "bir dizi seçenek" olduğunu ifade etti.

İsminin açıklanmaması kaydıyla AFP'ye konuşan bir AB yetkilisi ise Esad rejimini hedef alacak olası bir askeri müdahaleye en büyük desteği veren ülkelerin başında Fransa ve Danimarka'nın geldiğini, İtalya ve İspanya'nın duruma daha şüpheci baktığını belirtti.

Haberin Devamı

AB yetkilisi, "Yine de kimse eğer bir askeri müdahale olursa, bunu kınayacağını söylemedi" dedi.

Başta ABD ve Fransa olmak üzere Batılı ülkeler Suriye'de 21 Ağustos'ta düzenlenen kimyasal silah saldırısının failinin Esad rejimi olduğunu dile getirirken, Rusya ortada ikna edici kanıtlar olmadığını belirterek Birleşmiş Milletler denetçilerinin raporunun açıklanmasını istiyor.

Hatta Moskova hükümeti önceki gün, Rus uzmanların 19 Mart tarihinde Halep yakınlarında düzenlenen kimyasal saldırısını Esad güçlerinin değil muhaliflerin düzenlediğine dair elde kanıtlar olduğunu ifade eden bir raporu kamuoyuna ve Birlemiş Milletler'e sundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!