AB, Karadeniz Ekonomik İşbirliği'ne gözlemci üye olmak istiyor

Güncelleme Tarihi:

AB, Karadeniz Ekonomik İşbirliğine gözlemci üye olmak istiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2007 02:09

AB, Karadeniz Sinerjisi adını verdiği yeni işbirliği girişimi kapsamında, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'na (KEİ) gözlemci üye olmak istediğini bildirdi.

AB Komisyonu'nun dış ilişkilerden ve komşuluk politikasından sorumlu Üyesi Benita Ferrero-Waldner, Bulgaristan ve Romanya'nın katılımıyla AB'nin Karadeniz'e komşu olduğunu anımsatarak geçen Aralık ayında söz verdikleri şekilde Avrupa Komşuluk Politikası kapsamında bölge ülkelerine yönelik açılımlarını Karadeniz Sinerjisi adı altında sunduklarını bildirdi.
     Ferrero-Waldner, yeni işbirliği girişimini tanıttığı basın toplantısında, ”Bölgesel düzeyde siyasi odaklanma ve devam eden işbirliği sürecini güçlendirmek için Rusya, Türkiye ve doğudaki Avrupa Komşuluk Politikası ortaklarımız için ek bir işbirliği alanı yaratıyoruz. Bunun için zaman uygun. Karadeniz Sinerjisi'nin bölgede daha iyi bir atmosfer yaratılmasına ve donmuş sorunların çözümüne katkı yapmasını umuyorum” dedi.
     AB Komisyonu, Karadeniz Sinerjisi girişimiyle KEİ'yle yakın bağlantılar kurmak ve gözlemci üye olmayı hedefliyor. Bu kapsamda olumlu gelişmeler sağlanırsa bölge ülkeleriyle bakanlar seviyesinde toplantılar öngörülüyor.
     Karadeniz Sinerjisi, tüm katılımcıların ortak çıkarına olacak şekilde iyi yönetişim, serbest dolaşım, güvenlik, enerji, ulaşım, çevre, denizcilik politikası, balıkçılık, ticaret, araştırma, eğitim, istihdam, sosyal işler, bilim ve teknoloji gibi Topluluk sektörel program ve girişimleri üzerine inşa edilecek.
     KEİ, 25 Haziran 1992 tarihindeki İstanbul zirvesinde, Türkiye, Rusya Federasyonu, Romanya, Bulgaristan Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Yunanistan ve Arnavutluk'un yayınladığı deklarasyonla kurulmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!