AB ile kritik saatler

Güncelleme Tarihi:

AB ile kritik saatler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2013 14:13

Türkiye’nin Avrupa Birliği katılım müzakerelerinde 22’nci başlık olan ‘Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu’nun açılması, AB Dışişleri Bakanları’nın kararına kaldı.

Haberin Devamı

AB ülkelerinin Brüksel’deki Daimi Temsilcileri (COREPER) sabah saatlerinde yaptıkları toplantının ardından, bu konudaki kararı halen görüşme halinde olan bakanlara bıraktı.

Lüksemburg’da toplanan bakanların gündeminde Türkiye yok. Ancak, Almanya’nın başlık açılmasına yönelik ‘rezervinin’ ortadan kalkması veya başka bir öneriyle gelmesi halinde konu gündeme alınacak.

ÜÇ FORMÜL

Almanya Gezi Parkı sonrası yaşananlardan dolayı müzakerelerde yeni bir başlığın açılmasının, Ankara’ya yanlış bir sinyal vereceğini düşünüyor. Ancak, bu tavrının da ‘siyasi’ değil, tamamen ‘teknik sorunlar’dan kaynaklandığı izlenimini vermek istiyor. Avusturya ve Lüksemburg’un da bu konuda Almanya’ya destek verdiği bildiriliyor. İtalya, Belçika, İsveç ve İspanya  gibi ülkeler ise, müzakerelerin dondurulması halinde, Türkiye’deki demokratikleşmeye AB’nin katkısının kalmayacağını, Türkiye üzerindeki ‘AB baskısı’nın ortadan kalkacağını savunuyorlar.

Haberin Devamı

Bugünkü toplantıda üç ihtimalden söz ediliyor:

1) İlk formüle göre Almanya 22’nci başlığın açılması kararını onaylayacak, ancak açılış için hükümetler arası toplantının (HAK) önümüzdeki aylarda gerçekleşmesini önerecek. Almanya böylelikle, 22 Eylül’de yapılacak olan seçimleri atlatmış olacak.

2) 22 numaralı müzakere başlığının açılması kararı alınacak, ancak AB üyesi ülkeler ortak bir deklarasyon yayımlayarak Türkiye’deki son gelişmelerle ilgili tepkilerini güçlü bir şekilde ortaya koyacak.

3) Almanya’nın ikna edilememesi ve Berlin’in istekleri doğrultusunda, ‘Müzakere başlığının açılması konusunda teknik bazı sorunlar var’ denilerek, konu 1 Temmuz’dan itibaren AB Dönem Başkanlığı’nı İrlanda’dan devralacak olan Litvanya’ya bırakılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!