AB hedefine çok zararlı

Güncelleme Tarihi:

AB hedefine çok zararlı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2009 00:00

Uluslararası medya, Anayasa Mahkemesi’nin DTP’yi kapatma kararına geniş yer ayırdı. ABD’den İtalya’ya dek dünya medyasında ‘Türkiye’nin yeni bir siyasi belirsizliğe sürüklendiği ve bu kararın AB hedefine zarar vereceği’ yönünde değerlendirmeler yer aldı.

Öne çıkan görüşler şöyle:

ABD

New York Times: Türkiye, Kürt partisini yasakladı. Karar, hükümetin Kürtleri siyasi sistemin bir parçası haline getirme çabalarına darbe. Mahkeme kararı, Türkiye’nin AB üye olma hedefine de zarar verebilir. AB, Türkiye’yi parti kapatmaları konusunda uyarmıştı.

Voice of America: DTP hafta başında sine-i millete dönme ihtimalini gündeme getirmişti. Bu uyarı, DTP’nin Kürtlere daha fazla hak sağlanması için mücadeleyi sokaklara taşıyacağını işaret ediyor olabilir.

Washington TV: Karar, hükümetin 25 yıllık PKK varlığını sona erdirmeye çalıştığı bir döneme rastladı.

Bloomberg: Bu karar, kısa vadede Güneydoğu ile büyük şehirlerde şiddet ve gerginliğin yeniden tırmanmasına yol açacak.

Defense News: Kararın, şiddetli yeniden tırmandırmasından ve hükümetin Kürt ayrılıkçılığını sona erdirme çabalarına zarar vermesinden korkuluyor.

İNGİLTERE

The Guardian: Kararla birlikte Türkiye yeni bir siyasi belirsizliğe sürüklendi. Hükümetin Kürt sorununu siyasi yollarla çözme hamleleri riske girdi. Kararın Türkiye’nin yüzde 20’sini oluşturan Kürtlerle gerginliği artırması bekleniyor.

Daily Telegraph: Etnik gerilimleri tetikleyebilecek, uzun süredir devam eden Kürt isyanının sonlandırılmasını zorlaştırabilecek bir karar.

BBC: Türkiye’de yasaklanan Kürt yanlısı partiler dizisinin son halkası DTP oldu. Hükümetin çatışmayı bitirme umutları bir darbe daha yedi. Türkiye’nin katılmayı umduğu AB davayı daha baştan itibaren eleştirmekteydi. Kararın duyulması Kürt bölgelerinde huzursuzluğa yol açtı.

Financial Times: Anayasa Mahkemesi’nin kararı, PKK’nın 7 askeri öldürülmesinin gazete manşetlerini kapladığı döneme denk geldi. Türkiye’de bugüne kadar solcusundan İslamcısına kadar birçok parti kapatıldı. Son kapatma olayı ise Kürtlerin siyasete olan inancını tamamen kaybetmesi riskini beraberinde getiriyor. Gözlemciler, DTP’nin kapatılmasının etnik gerginliği tırmandıracağını, hem Kürtler hem de milliyetçiler arasında AKP’ye desteğin azalacağını ve bunun da 2011 seçimlerinde popülist politikaları körükleyeceğini söylüyor.

FRANSA

Le Monde: Birçok gözlemci, DTP’nin, PKK’nın yasal vitrini olduğunu düşünüyor. Parti örgüt ile bağlantılı olduğunu reddetse de, PKK’yı terör örgütü olarak nitelemeyi reddediyordu.

Le Figaro: Siyasi gözlemciler, kararın Ağustos ayında başlayan hükümet demokratikleşme inisiyatifini torpilleyeceğini belirtti. Demokratik açılım planı, daha şimdiden milliyetçi kesimlerin tepkisini çekmiş, Kürtler tarafından da yetersiz olarak karşılanmıştı. DTP’yi kapatma kararının, sokaklardaki protesto eylemlerini yeniden tetiklemesi ve etnik gerginliğin artması bekleniyor.

ALMANYA

Der Spiegel: Türk Anayasa Mahkemesi, ülkenin en önemli Kürt partisini yasakladı. Karar, ciddi siyasi kayıplara yol açabilir, herşeyden önce Türkiye’deki güvenlik durumunu tehlikeye atabilir. Başbakan Erdoğan tarafından başlatılan diyalog tehlikede. 1993’de Bingöl’de 33 askerin öldüğü gibi saldırılar olabilir.

Focus: DTP’yi kapatma kararı Türkler ile Kürtler arasında siyasi bir uzlaşma sağlama çabalarına darbe.

İTALYA

Corriere della Sera: Ankara, Kürtlerin partisini saf dışı bıraktı.

La Stampa: Kopyasının kopyası. Her Kürt azınlığının partisinin başına hep bu son geldi. Şimdi Türkiye derin bir krize gebe.

Il Giornale: DTP milletvekilleri meclisten çekilirse Türkiye sandığa gidecek. AB karardan çok kaygılı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!