AB diplomatı: Türkiye'nin uyum protokolüne rezerv hakkı var

Güncelleme Tarihi:

AB diplomatı: Türkiyenin uyum protokolüne rezerv hakkı var
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 25, 2005 14:46

Türkiye’nin, Ankara Antlaşması’nın AB’nin yeni üyelerine genişletilmesine ilişkin Uyum Protokolü konusundaki itirazlarını Brüksel’e ileteceği belirtilirken üst düzey bir AB diplomatı, Türkiye’nin Protokole bir rezerv (çekince) koyma hakkının olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Ankara Antlaşması’nı AB’nin yeni üyelerine genişleten Uyum Protokolü’ne ilişkin çalışmalar, Mart ayının başlarında hızlanacak. Rum Yönetimi’nin ve bazı AB yetkililerinden gelen "Protokol Şubat sonuna kadar paraf edilsin" talebine uymayan Ankara’nın, önümüzdeki günlerde bu konuda AB ile yoğun pazarlıklara girmesi bekleniyor.

     Â

Üyelik müzakerelerinin başlaması için AB Konseyi’nce imzalanması şart koşulan protokol konusundaki kaygılardan biri, Kıbrıs ile ilgili bulunuyor.

  Â

Türkiye, Ankara Protokolü’nün imzalanmasının Rum Kesimi’nin tanınması anlamına gelmediği yolundaki bir beyanda bulunmak istiyor. Bir çekince anlamına gelecek olan böyle bir beyanın yapılmak istenmesine Rumlar tepki gösteriyor.

Haberin Devamı

  Â

"KELÄ°MELERE BAÄžLI"

 

Üst düzey bir AB diplomatı, böyle bir beyanın yapılmasının, AB tarafından kabul edilip edilmeyeceğinin sorulması üzerine bunun, kelimelendirmeye bağlı olduğunu söyledi.

  Â

Beyanda Rumlar açısından "provokasyon" anlamına gelecek ifadelere yer verilmesinin, protokolün onay sürecini sekteye uğratabileceğine dikkat çeken diplomat, "Rumların Avrupa Konseyi’nde veto kullanması tehlike doğurur. Konsey’de tıkanıklık yaşanırsa, protokol, onay için Avrupa Parlamentosu’na gönderilemez" uyarısını yaptı.

  Â

Buna karşın, diplomat, Türkiye’nin rezerv koyma hakkının bulunduğunu vurguladı. Diplomat "Uluslararası hukukta böyle bir hak var. Ülkeler, bu formül çok kullanıyor" diye konuştu.

  Â

Türk hükümetinin yapılacak beyan ile ilgili sorunlarla karşılaÅŸmamak için uluslararası hukukçulara danıştığı belirtiliyor.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!