AB’de ‘oyuncak ayı’ krizi

Güncelleme Tarihi:

AB’de ‘oyuncak ayı’ krizi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2012 18:01

Avrupa Birliği, Belarus ile İsveç arasında yaşanan 'oyuncak ayıyla siyasi mesaj' krizini görüşmek üzere dün olağanüstü bir toplantı yaptı.

Haberin Devamı

Minsk Hükümeti, İsveç'ten bir halkla ilişkiler şirketinin Belarus'a havadan 'Belarus halkının ifade özgürlüğü mücadelesini destekliyoruz' gibi demokrasi yanlısı mesajlar iliştirilmiş 800 oyuncak ayıyı atması üzerine İsveçli diplomatları sınır dışı etmişti. İsveç de aynı şekilde, Belarus'a benzer şekilde karşılık vermişti.

YENİ YAPTIRIMLAR 

Dün Brüksel'de yapılan toplantıda, Belarus'a yeni yaptırımlar getirilmesi kararlaştırıldı. Belarus'a 1996'dan beri yaptırım uygulayan AB, su çerçevede 200'den fazla Belarus vatandaşının AB topraklarına girmesini yasakladı. Bu kişilerin AB'deki mal varlıkları da dondurulmuş durumda. Amerika Birleşik Devletleri de İsveçli diplomatların sınır dışı edilmesini kınamış ve bu kararın Minsk yönetimini daha da yalnızlaştıracağını savunmuştu. Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, 4 Temmuz'da küçük bir uçaktan 800 oyuncak atılması üzerine hava kuvvetleri ve sınır muhafızları komutanlarını görevden almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!