AB’de iki yasak, bir istisna

Güncelleme Tarihi:

AB’de iki yasak, bir istisna
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2012 00:00

Avrupa Birliği’nin 27 ülkesinden İrlanda ve Malta’da kürtaj yasağı bulunuyor. Polonya’da üç istisna dışında kürtaja izin verilmiyor.

Haberin Devamı

İRLANDA
Kadının hayatı hamileliğin devamı halinde tehlikede bulunmadığı (intihar tehdidi dahil) sürece kürtaj kesinlikle yasak. Koyu Katolik ülke 1922’de İngiltere’den bağımsızlığını kazanır kazanmaz 1861’de tüm kürtajları yasadışı ilan eden yasayı yürürlüğe koydu. İrlanda’nın en tanınmış kürtajcısı Mamie Cadden 1957’de bir hastası ölünce asılarak idam edildi.

POLONYA
Polonya’da kürtaj üç istisna dışında yasak. Kadının hayatının hamileliğin devamıyla riske girmesi, hamileliğin tecavüz gibi suç eylemi sonucu oluşması ve ceninin ciddi şekilde “kusurlu” olması halinde kürtaja izin veriliyor. Polonyalı kadınlara bir cezai müeyyide uygulanmıyor. Kürtaj olmak isteyen kadın reşit değilse aile izni gerekiyor. Kadını kürtaja teşvik etmek de suç sayılıyor.

Haberin Devamı

MALTA
“Her kim herhangi bir yiyecek, içecek, ilaç ya da şiddet yoluyla kadının rızası olsun olmasın çocuğun kaybına yol açarsa 18 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır”. Malta’da kürtaj yapanlar için öngörülen bu cezanın aynısı kendi kendine çocuğunu düşüren kadınlara da uygulanıyor. Hamilelik hayatı tehlikeye sokuyorsa kürtaj uygulanıyor. Ensest ve tecavüzde de kürtaja izin veriliyor. Kanser hastalığının nüksetme tehlikesi olan bir kadına kürtaj yapan jinekolog ile üniversite profesörü bile adli soruşturmaya uğradı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!