AB: Alevilerin sorunları çözülmeli

Güncelleme Tarihi:

AB: Alevilerin sorunları çözülmeli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2006 15:14

AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hansjörg Kretschmer, Türkiye’nin Aleviliği tanımlamasının inanç özgürlüğü açısından doğru olmadığını, Alevilerin sorunlarının AB standartlarına uygun şekilde çözümlenmesini istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Alevi-Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Sekreteri Fevzi Gümüş, Örgütlenme Sekreteri Hüseyin Yıldırım ve Genel Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Ateşoğulları’ndan oluşan bir heyet Kretschmer’ı ziyaret etti. ABF yetkilileri, görüşmede, Alevilere yönelik hak ihlallerini gündeme getirirken, Kayseri’nin İğdeli köyüne köylülerin istememesine rağmen zorla cami yapılmasından duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Ziyarette, Cemevlerine yasal statü verilmemesi, Diyanet İşleri Başkanlığı ve zorunlu din dersleriyle ilgili konular da gündeme geldi.

"HÜKÜMET ALEVİLİĞİ TANIMLAYAMAZ"

ABF yöneticileri ile yaklaşık bir saat görüşen Kretschmer, Alevilerin sorunlarına dikkat çekerek, "Bunları yerinde izledik. Sorunlarınızın standartlarımıza uygun çözüme kavuşması için gerek yerinde gerekse birebir görüşmeler yapıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Hükümetin Aleviliği tanımlamasının inanç özgürlüğü açısından doğru olmadığını, her inanç grubunun kendi inancını tanımlama hakkı bulunduğunu vurgulayan Kretschmer, "Alevilere kamu hizmetlerinde ayrımcılık uygulanması uluslararası standartlara aykırıdır. Din derslerinde verilen eğitimde rahatsızlığınızı doğru buluyoruz. Bu konuda en azından AB standartları yakalanmalı. Her inanç grubu kendini anlatabilmeli. Din dersleri en azından seçmeli olabilir" dedi.

"LAİK ÜLKEDE DİYANET OLMAZ"

Diyanet İşleri Teşkilatı’yla ilgili Aleviler arasında farklı görüşler bulunduğunu, bazı Alevi örgütlerinin Diyanet İşleri Teşkilatı’nın kaldırılmasını isterken, bazılarının ise temsil hakkı istediğini dile getiren Kretschmer, "Bana göre laik bir ülkede diyanet olmaz" diye konuştu.

Ziyarette Kretschmer, Hacı Bektaşi Veli Kültür Vakfı’nın 18 Şubat’ta yapacağı aşure etkinliğine de davet edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!