Aaa Kral meğerse Türk’müş

Güncelleme Tarihi:

Aaa Kral meğerse Türk’müş
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2006 00:00

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz El Suud’un sahip olduğu Kandilli’deki Sevda Tepesi için Üsküdar Belediyesi’ne verilen emlak vergisi (arsa) beyannamesinde ilginç bir bildirim dikkati çekiyor. Beyannameyi dolduran kişi arsa sahibini belediyeye; "Soyadı: Abdülaziz, Adı: Abdullahbin, Doğum yeri: Riyad, Mahalle/semt: S.Arabistan" diye bildirmiş. İlginç olan ise uyruğu bölümüne, "T.C." yazılması.

İmzasız olan beyannameyi görünce akla ilk önce "Kral yoksa Türk vatandaşı mı oldu" sorusu geliyor. Bu soruyu sorduğumuz Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır şaşkınlığını gizleyemedi. Çakır, sonra, "T.C. tabii ki yanlışlıkla yazılmış olmalı" dedi.

Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı kaynakları da Hürriyet’e, Kral’ın Türk vatandaşlığına geçmesinin sözkonusu olmadığını söylediler.

22 YILLIK VERGİ KAYBI 16 MİLYON YTL

Kral Abdullah’ın 21 Aralık 1984’te satın aldığı Kandilli’deki Sevda Tepesi diye bilinen 57 bin 140 metrekarelik arazi için her yıl Üsküdar Belediyesi’ne emlak vergisi beyannamesi veriliyor. Belediye kayıtlarına göre son beyanname 2002’de verilirken, son tahakkuk fişinin tarihi 7 Ocak 2006. Bu fişlerin varlığı, "Kral arsayı 10 milyon dolar zararına sattı" haberlerini de yalanlıyor. Kral Abdullah’ın 1984’te 27 milyon dolara satın aldığı 57 bin 140 metrekarelik Sevda Tepesi, 2960 sayılı Boğaziçi İmar Kanunu’na göre, koruluk alanda kaldığı için emlak vergisinden muaf. Yasanın 17’nci maddesi, "Yapı hakkı verilmeyip ticari geliri de olmayan arsalar ile üzerinde kültür ve tabiat varlığı bulunan arsalar emlak vergisinden muaftır" dediği için, Suudi Kral, milyon dolarlık arazisine tek kuruş vergi ödemiyor.

Kral Abdullah Bin Abdülaziz, Üsküdar Belediyesi’nin rayiçlerine göre bugünkü değeri 121 milyon 261 bin 700 YTL olarak görülen arsa için, 1991 yılında, doların 4 bin 100 lira olduğu günlerde, o günün parasıyla 13 milyon 800 bin TL vergi ödemiş. Daha sonra Boğaziçi Kanunu’ndan yararlanmak için mahkemeye başvuran avukatlar, ödenen bu vergiyi geri almışlar. SİT alanı kapsamında olduğu için çivi çakılamayan arsaya eğer imar izni verilseydi, Üsküdar Belediyesi’nin rayiçlerine göre emlak beyannamesinde 121 milyon 261 bin 700 YTL olarak görülen arsa için bu yıl 727 bin 570 YTL vergi ödeyecekti. Bu hesaba göre belediyenin 22 yıllık vergi kaybı 16 milyon YTL.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!