A400 için 18 milyar euroluk imza

Güncelleme Tarihi:

A400 için 18 milyar euroluk imza
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2001 01:55

Geleceğin askeri nakliye uçağı olarak gösterilen A400M için aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülke 198 milyar euroluk alım anlaşmasını Brüksel'de imzaladı. İlki 2008'de teslim edilecek olan uçaktan Türkiye de 10 adet alacak.

A400M nakliye uçağı projesi için, aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 8 ülke, 18 milyar euro tutarındaki sözleşmeyi imzaladı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'den (TAI) yapılan açıklamada, başlangıcından itibaren TAI'nin, ‘‘milli sanayi kuruluşu’’ olarak Türkiye‘yi temsilen fizibilite ve tasarım çalışmalarına katıldığı A400M projesine ilişkin ilk sözleşmenin, önceki gün Brüksel’de imzalandığı ifade edildi.

Toplam 196 uçağı kapsayan tedarik sözleşmesinin, kurucu müşteri ülkeleri olan Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere, İspanya, Lüksemburg, Portekiz ve Türkiye adına Organisme Conjointe De Cooperation En Matiere d‘Armament (OCCAR) Başkanı Dr. Klaus Von Sperber ve Airbus Military Yönetim Kurulu Başkanı Alberto Fernandes tarafından imzalandığı kaydedildi.

Açıklamada, ‘‘Savunma tedarik tarihine damgasını vuracak bir etkinlikle, Avrupa Nato Savunma Bakanları‘nın programlı toplantısı sırasında düzenlenen olağanüstü bir oturumda imzalanan sözleşmeyle, 8 Avrupa ülkesi, toplam 196 Airbus Military A400M nakliye uçağını satın alma ve üretimini başlatma taahhüdünde bulunmuşlardır’’ denildi.

Airbus Military Sas ile müşteri ülkeleri temsil eden OCCAR arasında imzalanan nihai sözleşmenin, 18 milyar euro değerinde olduğu vurgulanan açıklamada, sözleşmenin ayrıca bu organizasyon tarafından şimdiye kadar ele alınan en büyük ve katılımcı ülke sayısı bakımından da en kapsamlısı olduğu kaydedildi.

OCCAR tarafından resmi olarak bildirilmesini takiben yürürlüğe girecek sözleşmeyle, ilk kurucu müşterileri olan ülkelerin hava kuvvetlerine teslim edilecek uçak sayılarının Almanya için 73, Belçika için 7, Fransa için 50, İngiltere için 25, İspanya için 27, Lüksemburg için 1, Portekiz için 3 ve Türkiye için 10 olarak belirlendiği ifade edilen açıklamada, sözleşme çerçevesinde ilk uçağın 2006 yılında uçurulması ve ilk teslimatın da, 2008 yılında yapılmasının planlandığı belirtildi.

Günümüzde görevlerini yerine getirmede yetersiz kalan ve miyadlarını dolduran C-130 Hercules ve C-160 Transall uçaklarının yerini alacak A400M nakliye uçakları, yüksek seyir hızı vekıtalararası menziliyle, bu uçaklardan iki kat daha fazla yük taşıyabilme kapasitesine sahip.

TAI'nin ‘‘tasarım-geliştirme, üretim ve satış sonrası destek’’ süreçlerinin tümünde yer alacağı uluslararası ilk program olan A400M projesinin, dünya çapındaki diğer projelerde Türk savunma sanayiinin görev almasına öncülük edeceğine işaret edilen açıklamada, ‘‘Söz konusu projeyle TAI, teknolojik birikim, katma değer, istihdam ve ihracat potansiyeli bakımından, ülkemize ve havacılık sanayiimize önemli bir katkı sağlayarak bir ilke daha imza atmaktadır’’ denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!