'Bebek ölümlerinde ihmal yok'

Güncelleme Tarihi:

Bebek ölümlerinde ihmal yok
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2008 14:32

İzmir İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Mehmet Özkan, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yeni doğan bölümünde bir günde yaşanan 13 bebek ölümünün ardından, bu kliniğe hasta kabulünü tedbiren durdurduklarını söyledi.

Haberin Devamı

 Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Başhekim Prof. Dr. Gazi  Yiğitbaşı ve Çocuk Sağlığı Hastalıkları Kliniği Şefi Doç. Dr. Nejat Aksu ile  basın toplantısı düzenleyen Özkan, hastanenin İzmir'in ve Ege Bölgesi'nin ikinci  büyük devlet hastanesi olduğunu, 924 yatak kapasitesiyle hizmet verdiğini, ayda  120 bin poliklinik, 30 bin acil vakaya müdahale ettiğini bildirdi.

Hastanede son dönemde yapılan yapısal iyileştirmelerle burayı çok modern  bir yer haline getirdiklerini kaydeden Özkan, özellikle Çocuk Sağlığı ve  Hastalıkları Kliniğinde ciddi bir revizyona gidildiğini, buranın çağdaş, tıbbi  düzeyi yükseltilmiş bir yer haline getirildiğini ifade etti.

Yeni Doğum ve Prematüre Servisinde cumartesi günü saat 20.00'dan itibaren  şu ana kadar toplam 13 bebek kaybı yaşandığını belirten Özkan, şöyle konuştu:

“Olayın ilk saatlerinden itibaren Bakanlığımızla Valiliğimiz konuyla  ilgili bilgilendirilmiştir. Yeni doğan bölümüne hasta kabulü tedbiren  durdurulmuştur. Yeni vakalar 112 komuta merkezi tarafından ilimizdeki diğer  hastanelere yönlendirilmiştir. Bakanlığımızın talimatıyla sabah bir Sağlık  Bakanlığı başmüfettişiyle konu hakkında ayrıntılı rapor hazırlayacak bilim kurulu  çalışmalarına başlamıştır. Bu tamamlandığında kurul tarafından kamuoyuna  açıklanacak.

Meydana gelen bebek kayıpları, başta yeni doğan kliniğinde olmak üzere,  tüm hastanede ve tüm sağlık camiamızda derin bir üzüntüye sebep olmuştur. Tedavi  gören bebeklerin en kısa sürede sağlıklarına kavuşmaları için elimizdeki tüm  imkanlar titizlikle uygulanmaktadır.”
         
 “BİZE GÖRE İHMAL YOK”
         
Bebek ölümlerinin neden yaşandığının kesin olarak açıklanabilmesi için  ikisi enfeksiyon, ikisi yeni doğan bölümlerinden öğretim üyeleri olmak üzere 4  profesörün bugün sabahtan itibaren çalışmaya başladığını dile getiren Özkan,  ölümlerin nedeninin birkaç gün sonra, yapılacak incelemeden sonra ortaya  çıkacağını vurguladı.

Opr. Dr. Mehmet Özkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 “İlimizdeki Bakanlığımıza ait iki adet üçüncü düzey yeni doğan yoğun  bakım kliniğinden biri olan ünitemizde, tıbbi güvenlik önlemleri en üst düzeyde  uygulanmasına rağmen yaklaşık bir gün içinde 12 vaka kaybı gerçekleşmiş ve pazar  sabahı saat 07.00'den itibaren bu sabaha kadar sadece bir bebeğimiz daha  kaybedilmiştir. Başka hiçbir merkezde takip edilemeyecek kadar riskli vakaların  yatırıldığı yeni doğan kliniğinde ölüm oranları zaman zaman diğer kliniklerden  daha fazla olabilmektedir. Yine de ardışık ölümlerin kısa zamanda  gerçekleşmesinin nedenlerinin eksiksiz olarak araştırılması amacıyla numune alımı  çalışmaları genişletilmiş, tüm vakaların geldikleri hastaneler ve transportu  sağlayan yeni doğan ambulanslarını da kapsayacak şekilde, vakalarla  ilişkilendirilebilecek her yerden kültür örnekleri alınmıştır.”

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Özkan, “bebek ölümlerinde  herhangi bir ihmalin olup olmadığı” yönündeki soruya, “Bize göre ihmal yok.  Ancak bunun tarafsız bir heyet tarafından ortaya konulması gerekir. 4 kişilik  bilimsel kurul bu konuda son kararını verecektir. Aileleri bilgilendiriyoruz.  Bütün mobil telefonları bizde kayıtlı. Onlara haber vermedik diye bir konu söz  konusu değil. Kuvöz eksikliği diye bir sorun yoktur. Hastanede personel eksikliği  sorunu yoktur” şeklinde cevap verdi.

 “Ölümlerle ilgili savcılığa başvuru yapılmadığı” yönündeki iddialarla  ilgili olarak ise Özkan, “Biz savcılığa başvurumuzu yaptık. Hastane başhekimliği  tarafından aynı gün başvuru yapılmıştır” dedi.

Özkan, hayatını kaybeden bebeklerin 12'sinin Ege Doğum Evinden, birinin  ise Menemen Devlet Hastanesinden Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine  geldiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!