Karadeniz uluslararası biz de varız

Güncelleme Tarihi:

Karadeniz uluslararası biz de varız
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2008 00:00

ABD Genelkurmay Başkanı Ora. Mullen Ankara’daki temasları sonrası yaptığı basın toplantısında, askeri gemilerle Gürcistan’a insani yardım götürülürken Montrö şartlarına uyulduğunu söyledi.

Haberin Devamı

ABD Genelkurmay Başkanı Mullen Türkiye'de

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael G. Mullen, ABD olarak Karadeniz’de var olmak istediklerini açıkladı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile görüşmesinden sonra bir basın toplantısı düzenleyen Mullen’in yakasındaki ay-yıldızlı rozet dikkat çekti. Mullen sorulara şöyle yanıt verdi:

Montrö’ye uyuldu

Washington yönetimi, Gürcistan’a insani yardımı askeri gemilerle gönderirken Montrö Antlaşması’na uydu. Daha önce de çeşitli kriz ve felaketlerde acil yardımlar ABD askeri gemilerince götürülmüştü. Bunun son örneği de Endonezya’da yaşanan tsunami felaketiydi. Montrö’de değişiklik talebimiz yok. Montrö Antlaşması çerçevesinde hareket ediyoruz. Tüm ABD gemileri Montrö’nün şartlarına uymaktadır. Hem Karadeniz’in uluslararası su olduğunu göz önüne alarak hem de Montrö Antlaşması’na uyarak burada var olmak istiyoruz.

NATO’yla gözdağı

Gürcistan, NATO üyesi olma yolunda ilerleyen bir ülkedir. Ancak son üye olan ülkelerin de gösterdiği gibi bu, uzun bir yol da olabilir. Ancak bu durum taahhüt altındadır. Gürcistan NATO üyesi olursa NATO kuralları gereği, gerekli olduğu anda kolektif savunmadan yararlanacaktır.

Desteğimiz sürecek

PKK terör örgütüne karşı mücadelede işbirliğinin sürmesi gerektiğini de görüştük. Teröristlere karşı mücadele sürdürülmelidir. Biz de ABD olarak, Türkiye’den böyle bir talep geldiği sürece desteğimizi sürdüreceğiz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!