Kayıp kişiler gemide mi?

Güncelleme Tarihi:

Kayıp kişiler gemide mi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2008 12:38

Denizcilik Müsteşarlığı Müşteşar Yardımcısı Mehmet Solgun, Bandırma Limanı'ndan ayrıldıktan kısa süre sonra batan Hayat-N gemisiyle ilgili, “Eğer gemiye acentadan bilet almadan ve kendi imkanlarıyla binmiş olan kişilerin olmadığını varsayarsak, şu an kayıp kişi sayısı 4'tür. Bunlara ulaşılamama durumu, bunların gemide olma ihtimalini kuvvetlendirmektedir” dedi.

Haberin Devamı

Solgun, Denizcilik Müsteşarlığının “Kriz Merkezi”ne dönüştürülen Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nde kazaya ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Gemiden tehlike sinyalinin dün saat 23.32'de alındığını, bunun üzerine yeri tespit edilerek hemen harekete geçildiğini belirten Solgun, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Bandırma Limanı'nda görev yapan römorkörler ile limandaki teknelerin acil sevk edildiğini söyledi.

Geminin İstanbul'un Ambarlı Limanı'na hareket ettikten sonra Bandırma Limanı mendireğinin 1 mil açığında aniden battığını ifade eden Solgun, gemide 6'sı dorse olmak üzere 73 kamyon, 2 otomobil, 67 şoför ve 27 mürettebatın bulunduğunu kaydetti.

Kaza yerine ilk giden TCDD Liman İşletmelerine ait 2 römorkörün 66 kişiyi gemiden kurtardığını, 1 kişinin ise vefat etmiş olarak bulunduğunu kaydeden Solgun, kurtarılanların 34'ünün şu an hastanelerde tedavi gördüğünü, 1 yaralının durumunun ağır olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Solgun, gemideki 27 mürettebatın da sağ kurtarıldığını belirterek, şöyle devam etti:
“Marmara-N gemisi ile saat 04.43'te yapılan görüşmede, 23.35'de geminin önce iskele tarafına meylettiği, bunun üzerine geminin 2. kaptanının römorkör talep ettiği, 23.45 itibariyle de geminin tam olarak battığı, batmadan önce römorkörlerin gemiye yanaşarak bahse konu mürettebat ve personelden toplam 66 kişiyi üzerine aldığı, 1 kişiyi sağ, 1 kişiyi ölü olarak denizden aldığı bilgisi öğrenilmiştir.

Gemideki 61 şoföre firmalar aracılığıyla ulaşılmış, bunların hepsinin sağ olduğu bizzat kendileriyle kriz merkezimiz tarafından yapılan görüşme sonucu teyit edilmiştir. Bunlardan 1 kişi vefat etmiştir. Ancak 4 kişiye henüz ulaşılamamıştır. Eğer gemiye acentadan bilet almadan ve kendi imkanlarıyla binmiş kişilerin olmadığını varsayarsak, şu an kayıp kişi sayısı 4'tür. Bunlara ulaşılamama durumu, bunların gemide olma ihtimalini kuvvetlendirmektedir, kesin olmamakla birlikte.

Şu ana kadar toplam 89 kişi, gemi mürettebatı ve şoförlerle birlikte sağ, bir kısmı yaralı kurtarılmıştır. Şu an Sahil Güvenlik Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti botları, fırkateynleri ve kurtarma araç gereçleriyle arama-kurtarma işlemleri devam etmektedir. Şu an yoğunlaştığımız konu, batan geminin içerisindeki bulunma ihtimali olan şoförlere ulaşma noktasındadır.”

KURTARMA PLANI

Bölgede deniz kirliliğiyle ilgili çalışmaların da yapıldığını, 48 balık adamın geminin çevresinde keşif gezilerini tamamladığını anlatan Solgun, şu an sahilde kurtarma planı hazırladıklarını bildirdi. Solgun, “Plan doğrultusunda kendilerine kayıp şoförlerin bulunduğu veya bulunma ihtimali olan araçların plakaları verilmiştir. Öncelikle geminin içindeki bu plakalı araçlara ulaşmaya çalışacaklardır” dedi.

Haberin Devamı


Solgun, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı botlar, dalış timleri, arama kurtarma helikopterleri, gemiler ve römorkörlerle çalışmaların devam ettiğini belirtti.

SORULAR

Solgun, bir soru üzerine, tüm şoförlerin cep ve ev telefonlarına firmalar aracılığıyla ulaştıklarını ve geceden bu yana herkesi arayarak tek tek teyit etmeye çalıştıklarını bildirdi.


Gemiye bilet almadan binilmesi olasılığıyla ilgili soruya Solgun, “Bilet almadan gemiye binen insanların olmamasını umuyoruz” yanıtını verdi.

Mehmet Solgun, geminin fazla yüklü olduğu iddialarına yönelik, geminin kapasitesinin uluslararası kuruluşlarla kontrol edilip, raporlarla belirlenmiş olduğuna dikkati çekerek, “Mevcut rakamlara göre kapasitenin altında bir yükleme var gemide, o konuda bir sorun yok. Mevcut kapasitesinin üzerinde bir yüklemeyle yüklenmiş değil” dedi.

Haberin Devamı

Kazanın nedeninin Deniz Kazaları İnceleme Komisyonu'nca, canlı arama-kurtarma faaliyeti bittikten sonra araştırılacağını belirten Solgun, kaza yerinde Deniz Ulaştırması Genel Müdürünün, komisyonun çalışmalarına ışık tutacak bilgi ve belgeleri topladığını bildirdi.

Solgun, kaptanın sorgusunun kolluk kuvvetlerince yapıldığını, personel ve yolcuların iddialarının komisyona sunulduğunu, geminin de anonim şirket olduğunu ifade etti.

Kriz Merkezi'nden verilen bilgi notunda Necati Kalın, Şevki Gönüllü, Murat Karaca ve Yahya Özoğlu'nun kayıp olduğu belirtildi. Gemiye 1 şoförün ise biletsiz girdiği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!