Ro-Ro gemisi neden battı?

Güncelleme Tarihi:

Ro-Ro gemisi neden battı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2008 08:35

Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, Bandırma Limanı'ndan ayrıldıktan kısa süre sonra batan Ro-Ro gemisinin bulunduğu bölgede, arama kurtarma çalışmalarının havanın aydınlanmasıyla birlikte dalgıçların da katılımıyla yeniden başladığını bildirdi.

Haberin Devamı

Vali Hatipoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, şu anda eldeki son bilgilere göre 76 kişinin kurtarıldığını, bunlardan birinin hayatını kaybettiğini belirtti. Hatipoğlu, şunları söyledi:
“Mürettebat ve yolcuların 100 civarında olduğunu düşünürsek, şu andaki bilgilerimize göre 20-25 vatandaşımıza ulaşamadık. Temenni ediyoruz ki bunların bir kısmı sahile kendi imkanlarıyla yüzmüşlerdir veya kurtarıldığı halde bizlere müracaat etmemişlerdir. Şu anda Mayın Filo Komutanlığımıza ait gemide 21 civarında dalgıcımız suya dalış yapmışlardır. Önümüzdeki saatlerde batan gemideki vatandaşlarımıza ulaşılmaya çalışılacaktır.”

KAMYONLARDA KAYMA OLDUĞU İDDİASI

Hatipoğlu, kazanın nasıl olduğuna ilişkin bir soru üzerine, şunları kaydetti:
“Akşam hava muhalefeti nedeniyle denizdeki şartlar ağırdı. Hatta biz de basın mensuplarımızı da alarak olay mahalline gittik. Gerçekten çok dalga vardı. Tabi bu, teknik bir ekip tarafından incelenmesi sonucunda ortaya çıkacaktır. Bize verilen bir bilgide de bu dalgadan dolayı gemide kamyonlarda kaymalar neticesinde olduğu bilgisi geldi. Ama yine ifade ediyorum bu inceleme sonucunda ortaya çıkacaktır.”

“İHMAL VE DENETİM EKSİKLİĞİ” İDDİALARI

“İhmal söz konusu mu?” sorusuna da Hatipoğlu, “Denizcilik Müsteşarlığımızca, Ulaştırma Bakanlığımızca bu konu incelenecektir. Bizlere de yolcular bunu ifade ettiler, ama tabii ki sonuç araştırma sonucunda ortaya çıkacak” yanıtını verdi.

Haberin Devamı


Hatipoğlu, “Denetim eksikliği söz konusu mu?” şeklindeki bir soru üzerine, şöyle devam etti:
“Hayır, şu anda öyle bir şey dememiz mümkün değil. Bu olay olduğunda hemen Liman Başkanlığımıza ait römorkör hareket edip kısa zamanda gemiye ulaşıyor ve bütün bu kurtarılan vatandaşlarımız, Liman Başkanlığımızın ekipleri tarafından kurtarılıyor. Yoksa aksi taktirde daha da büyük bir kaybımız olacaktı.”

“GEMİ 20-30 METRE DERİNLİKTE”

“Batan gemi kaç metre derinlikte?” sorusu üzerine Hatipoğlu, şu bilgileri verdi:
“Gemi 20-30 metre derinlikte, 73 kamyon, 2 otomobil olduğu bildirildi. Bunlardan 6 tanesi römorkör, bunların şoförleri yok çekici olduğu için. Akşam Sahil Güvenliğimize ait bir helikopter sabaha kadar denetimlerine havadan devam etti. 3 römorkörümüz çalışmalarını sürdürdü. Mayın Filo Komutanlığımıza ait gemimiz şu anda limanda, diğer gemiler eşlik ediyor. Bursa'dan gelen Sivil Savunma arama kurtarma dalış ekibi, Balıkesir Belediyesine ait balık adamlar da şu anda gemideler. Bunlar dalış yapacaklar. Tekrar temenni ediyorum; inşallah... vatandaşlarımızın bir kısmı bize belki müracaat etmemiş olabilir. Müracaat etmeyen vatandaşlarımız varsa kurtulup, bu sayıyı ona göre tespite çalışacağız. Çünkü biz yolcuları mürettebatla beraber 100 civarında tahmin ediyoruz. Bu aşağıda da olabilir, belki bir miktar yukarıda da olabilir. Bunu da tespite çalışıyoruz.”

Haberin Devamı


Hatipoğlu, yolcu sayısı tespitinin neden yapılamadığına ilişkin bir soruya, “Tabi gece olduğu için kamyonların şoförleri tespitli, ama yanlarında muavinleri varsa, bunlardan kaç kişi var, bunu da tespite çalışıyoruz” cevabını verdi.

Vali Hatipoğlu, olayla ilgili şu anda gemi kaptanı ile birlikte 2 kişinin gözaltında olduğunu bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!