Eğitim-Sen: 12 Eylül hala karanlık

Güncelleme Tarihi:

Eğitim-Sen: 12 Eylül hala karanlık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2008 11:57

Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, 12 Eylül askeri darbesinin izlerini aradan geçen 28 yıla rağmen hala sürdüğünü söyleyerek, “Türkiye, 12 Eylül’ün üzerinden 28 yıl geçmiş olmasına rağmen hala tarihinin bu karanlık parçası ile yüzleşebilmiş değildir. Bu nedenle 12 Eylül düzeninin izleri bugün de yaşamın tüm alanlarında varlığını sürdürmektedir” dedi.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, 12 Eylül askeri darbesinin 28. yılı nedeniyle bir açıklama yaptı. Kılıç, 12 Eylül 1980 tarihinin sadece bir tarihi değil, yaklaşık 1 milyon kişinin gözaltına alındığı, binlerce ton kitabın yakıldığı, insanların işkencelerde idam sehpalarında öldürüldüğü, sendikaların kapatıldığı, bütün demokratik mekanizmaların ortadan kaldırıldığı karanlık bir dönemin başlangıcı olduğunu söyledi. Kılıç, “Türkiye, 12 Eylül’ün üzerinden 28 yıl geçmiş olmasına rağmen hala tarihinin bu karanlık parçası ile yüzleşebilmiş değildir. Bu nedenle 12 Eylül düzeninin izleri bugün de yaşamın tüm alanlarında varlığını sürdürmektedir. 12 Eylül, demokrasinin, özgürlüklerin kısıtlanması, her türden hak arama arayışının ve örgütlenme girişimlerinin baskı altına alınması, eğitim-sağlık başta olmak üzere kamu hizmetlerinin özelleştirilmesi, gençlerin geleceksizliğe mahkum edilmesi, toplumun gerici-milliyetçi düşüncelerin etkisi altında şekillendirilmesinin önünü açmış olmasıyla hatırlanmaktadır” diye konuştu.

“YENİ BİR ANAYASA GEREKLİDİR”

Kılıç, 12 Eylül 1980 darbesiyle başlayan süreçte, 220 bin üyesi bulunan TÖB-DER’in kapatıldığını, tüm malvarlığına el konulduğunu ve 64 yönetici ile binlerce üyesinin tutuklandığını anımsattı. Kılıç, söz konusu dönemin eğitim emekçileri hareketini karanlık bir döneme soktuğunu ifade ederek, 12 Eylül’ün öğretmen örgütleri dışında binlerce öğretmenin sürülmesi, mesleğinden olması gibi sonuçlar da ortaya çıkardığını kaydetti. Öğrencilerin 12 Eylül sonrasında hep potansiyel suçlu sayıldığını söyleyen Kılıç, üniversite öğrencilerinin ve öğretim üyelerinin siyaset yapma haklarının da elinden alındığına işaret etti. Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Topluma karşı suç işlemiş, işkence ve idam sehpalarında insanların ölmesine neden olmuş olan bu karanlık dönemin tüm sorumluları yargılanmadıkça 12 Eylül’ün tüm toplum üzerindeki derin izlerini silmek mümkün görünmemektedir. Tüm toplum kesimlerinin katılımıyla demokratik bir tartışma ortamı yaratılmalı, özgürlükçü, demokratik ve hakları güvence altına alan yeni bir anayasa hazırlanarak, yurttaşların demokratik hak ve özgürlüklerinin korunması, ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının giderilmesi devletin anayasal sorumluluğu olmalıdır. Bu noktada atılacak ilk adım, örgütlenme ve ifade özgürlüğü önündeki tüm engellerin kaldırılması olmalıdır. 12 Eylül ve 12 Eylül’ü oluşturanların yaratmış oldukları hukuksuzluğu ortadan kaldırmanın yolu temel hak ve özgürlüklerin önündeki engelleri kaldırmaktan ve örgütlü toplumu geliştirmekten geçmektedir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!