Maç da işe yaramazsa halk depresyona girer

Güncelleme Tarihi:

Maç da işe yaramazsa halk depresyona girer
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2008 01:23

ERMENİSTAN’a gelen turistlerin buradan mutlaka ülkelerine götürdükleri içki, meşhur Ararat konyağı. Tat olarak Fransız konyağından iyi değilse bile, eşdeğerdir deniyor.

Haberin Devamı

Ülkeyi ziyaret eden üst düzey devlet görevlilerine de zaman zaman hediye ediliyor. Soru, bu konyak Gül’e de hediye edilecek mi? Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarknisyan’ın sözcüsü Samuel Farmanyan, ziyaretin son anda kesinleşmesi nedeniyle Gül için hediye listesinin henüz hazır olmadığını belirtiyor.

Çağdaş Türkleri tanımıyoruz

Eski milletvekili, siyasi analizci Vahe Hovhannisyan ise, Gül’ün tarihi ziyaretini şöyle yorumluyor: "Gürcistan - Rusya savaşı, Kafkasya için bir 11 Eylül’dü. Bundan böyle, Ermenistan ve Türkiye arasındaki ilişkiler daha büyük hızla değişecek. Kafkasya bu haldeyken artık daha fazla beklenemezdi. Bu maç da başlangıç için müthiş bir fırsat oldu. Neşeli bir sebep oldu. Ermeni halkı şu anda çok umutlu ama bütün bu adımlar atıldıktan sonra yine hiçbir şey değişmezse çok üzülecek, depresif bir hale gelecekler. Ben şu anda, bu maçtan sonra hiçbir şeyin aynı olmayacağı konusunda ümitliyim. İki ülke arasında bilinen sorunların dışında başka çok önemli bir şey daha var. Biz Ermeni halkı olarak sizin nasıl insanlar olduğunuzu, çağdaş Türkiye’nin gençlerinin neler düşündüğünü, neler yaptığını, eğilimlerini bilmiyoruz. Televizyondan göremiyoruz; dergi ve gazetelerde sadece politik haberler yayınlanıyor, bir tek politikacıları dinliyoruz. Kültürel ve sosyal olayları takip edemiyoruz. Türkiye’de halkla ilgili bildiğimiz en önemli şey depremdi mesela. Bu maç sayesinde Ermeni halkı Türkiye Cumhurbaşkanı’nın nasıl biri olduğunu görecek. Herkes maça biraz da onu görmek için gidecek, ’Ne diyecek’ diye bekleyecek. Gül’ün gelmesi maçın heyecanını bizler için 10 kat artırdı.

Haberin Devamı

Ağrı Dağı amblemden çıktı

ERMENİSTAN Futbol Federasyonu (FFA), yarın oynanacak Ermenistan-Türkiye maçı öncesinde milli takımlarının logosundan, Ağrı Dağı’nın simgesini çıkartıp, yerine kartal ve aslan başı figürleri koydu. Bu değişiklik Ermenistan’da

/images/100/0x0/55eaea10f018fbb8f89ec6a7
büyük tartışma başlattı. Ermenistan Futbol Federasyonu Başkanı Ruben Hayrapetyan, amblem değişikliğinin futbol severlerin isteği üzerine 1 ay öncesinden planlandığını ve gerçekleştiğini söyledi. Hayrapetyan, değişikliğin Türkiye maçıyla ilgisi bulunmadığını savundu. Yeni amblem ilk kez, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de izleyeceği Türkiye maçında kullanılacak. Daşnak Sütyun Partisi yöneticilerinden Armen Rustemyan ise, değişikliğin Türkiye’nin baskısıyla gerçekleştirildiğini ve ’utanç verici’ olduğunu savundu. Ermenistan’ın Sovyetler Birliği dönemindeki simgesi Ağrı Dağı olarak kabul edilmişti. Ermenistan’ın anayasasında ülkenin dört simgesinden biri olarak Ağrı Dağı sayılıyor. Türkiye ile Ermenistan’ın Dünya Kupası Elemeleri’nde 6 Eylül’de Erivan’da karşılaşacağı, 25 Kasım 2007’de çekilen kuralarla belirlenmişti. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ise, temmuz başında Kazakistan ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü Erivan’a maçı seyretmeye davet etmişti.

Haberin Devamı

Tezahüratları: Hayatsan Huptur!

ERMENİSTAN’da organize olmuş iki taraftar grubu var. Büyüğü Karen Shaboyan’ın (ortadaki) başkanlığındaki ’First Armenian Front (Birinci Ermeni Cephesi). İnternet forumlarında her tür ırkçılığa karşı çıkıyorlar. Beşiktaş’ın en

/images/100/0x0/55eaea10f018fbb8f89ec6a9
etkili taraftar grubu Çarşı’nın lideri ve amigosu Alen Markaryan’la tanışıyor, internet üstünden sohbet ediyorlar.

Manası: Yürü be! Hadi be!

İki gün önce Galatasaray’ın Ultraaslan grubunun gönderdiği ’En holigan olanlarımız maça gelecek!’ mesajı biraz canlarını sıkmış ama, "Belki sadece gözdağı vermek için yaptılar, gel

meyebilirler" diyorlar. Ermenistan Futbol Federasyonu milli maç için onlara 200 bilet vermiş. Maç için şöyle hazırlıkları var: Yüzler Ermenistan bayrağı renklerine boyanacak. 25-30 metrelik dev bir bayrak, flamalar ve 5 adet davul getirilecek. Maçın başlamasına 3 saat kala stattaki yerlerini alacaklar. Meşhur iki sloganları var. Biri şöyle: 5 kez Ermenistan diye bağırılıyor. Ardından, ’Biz güçlüyüz, biz sağlamız, biz yeneceğiz’ diye bağırılıyor. Maçta en çok duyacağımız slogan ise, ’Hayatsan Huptur!’ Yürü be! Hadi be! manasına geliyor. Cumhurbaşkanı Gül veya Türkiye’yle ilgili hiçbir negatif slogan atmayacaklarını söylüyorlar.

Erivan’da buluştular

Taşnak Ayda Gülağayan (48) Halep doğumlu, dedesi Urfalı. Kocasını Suriye’de bırakıp gelmiş Erivan’a. Kuzeni Verjin Moğosya (50) Ermenistan’ın Eçmiazin kentinden, teyzesi Alis Andonyan (68) ise ABD, Detroit’ten bu maç için Erivan’a gelmiş. Maç aileyi Erivan’da buluşturmuş. Hepsi Türkçe konuşuyor. Ermeni takımından kimseyi bilmiyorlar ama Türk takımını bir bir sayıyorlar.

Hadi eğlenelim

Kulağında mp3 çalarıyla dolaşan gotik makyajlı metalci genç kızın da, otopark görevlisinin de konusu bu. Bir çoğu biletini almış, forma ve bayraklarını hazırlamış bizi bekliyor. Özellikle de genç nesil. ’Aa, hadi ama; bu bir oyun, gelin eğlenelim. Size Erivan’ı gezdirelim" diyor İna.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!