Gönül: MKE'deki patlama sıcaklıktan değil

Güncelleme Tarihi:

Gönül: MKEdeki patlama sıcaklıktan değil
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2008 17:48

MİLLİ Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kırıkkale'deki Makina Kimya Endüstrisi (MKE) Barut Fabrikası'nda meydana gelen patlamada hayatını kaybeden 3 kişinin ailelerine taziye ziyaretinde bulundu.

Haberin Devamı

Patlamanın meydana geldiği tesiste çok ileri teknoloji kullanıldığını kaydeden Bakan Gönül, bu nedenle patlamanın aşırı sıcaklardan kaynaklandığını sanmadıklarını söyledi. Gönül, “Mutlaka kendi içerisinden teknik bir arıza oldu. Şu an tüm deliller değerlendiriliyor” dedi.

Bakan Gönül, AKP milletvekilleri Vahit Erdem ve Mustafa Özbayrak, Kırıkkale Valisi Mustafa Bahrettin Demirer, Belediye Başkanı Veli Korkmaz, MKE Genel Müdürü Ünal Sipahioğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Alpaslan Evren ile Emniyet Müdürü Salim Akça ile birlikte patlamada hayatını kaybeden Musa Pehlivanlı, Nazmi Tombak ve Sönmez Ateş'in yakınlarına taziye ziyaretinde bulundu. Ziyaretin ardında Valilik binasına geçen Bakan Gönül, burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, patlamanın aşırı sıcaklardan kaynaklandığını sanmadıklarını belirterek şunları söyledi:
“Patlamadan sonra sigorta işlemleri için çalışmalar başlatıldı ve devam ediyor. Patlamanın meydana geldiği tesis çok ileri bir teknolojiye sahip. Bu nedenle aşırı sıcakların patlamaya neden olduğunu sanmıyoruz. Mutlaka kendi içerisinden teknik bir arıza oldu. Şu an tüm deliller değerlendiriliyor. Ancak patlamanın meydana geldiği tesislerin tamamı çöktüğü için delil konusunda sıkıntı var. Yine de eldeki deliller değerlendirilerek patlamanın nedeni teknisyenler tarafından ortaya çıkarılacaktır.”

Haberin Devamı

Patlamanın etkisiyle çevredeki ev ve işyerlerinde meydana gelen hasarlarla ilgili zarar tespitinin yapıldığını da kaydeden Bakan Gönül, “Bu konuda kurulan kriz masası incelemelerini sürdürüyor. Halkımızın zarar ve ziyanlarını ödeyeceğiz. Devlet üzerine düşen görevi yapacaktır. Tespitler ortaya çıksın, patlama nedeniyle oluşan bütün zararlar karşılanacak, gereken yapılacaktır” dedi.

BARUT STOĞUNDA SIKINTI YOK


Barut stokları konusunda ise Bakan Gönül, “Elimizde yeteri kadar stok var. Hamdolsun onlara bir şey olmadı. Patlayan tesis karıştırma ile geçici depolama ham maddesinin bulunduğu 130 metrekarelik bir yerdi. Zarar konusunda teknik incelemeler devam ediyor. Tespitlerden sonra ortaya çıkacak zarar da sigorta şirketi karşılayacaktır yani zararı sigorta şirketi düşünsün” diye konuştu.

Haberin Devamı

MKE Genel Müdürü Ünal Sipahioğlu ise kurumun patlama meydana gelen tesis dışında üretimine devam ettiğini ve şu an herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!