Doğal bir maç ziyareti gibi olamaz

Güncelleme Tarihi:

Doğal bir maç ziyareti gibi olamaz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2008 00:00

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 6 Eylül’de Erivan’da oynanacak Türkiye-Ermenistan milli maçı yerine Bakü’ye maça gitmeyi tercih edeceğini belirttti. Baykal, "Ayaküstü sırtımızı birileri sıvazladı, ’Yürüyün’ dedi diye böyle temaslara yönelmemiz çok iyi düşünülmesi gereken bir konudur. O nedenle doğal maç ziyareti olarak görmek mümkün değil" dedi.

Parti Meclisi toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baykal, şunları söyledi:

"Bir; Ermenistan, Türkiye’nin daha ulusal sınırlarını tanımış değildir. İki; Türkiye’ye karşı soykırım iddiasını Ermenistan bütün olanaklarıyla desteklemektedir. Üç; Ermenistan, Azerbaycan topraklarını, Yukarı Karabağ’ı işgal etmiştir, bu işgal fiilen devam etmektedir. Bu defa Türkiye’ye dostlarımız, müttefiklerimiz, büyük ülkeler, ’Sen büyüksün, aldırma; sen Yukarı Karabağ işgalini görmezlikten gel, soykırım iddialarını duymazlıktan gel, sen yürü cumhurbaşkanı düzeyinde -daha ortada dışişleri bakanı, başbakan düzeyinde bir gezi yok, doğru dürüst karşılıklı diplomatik bir ilişki yok- tepeden inme bütün bu pozisyonu ortadan kaldıracak hamle yap. Sen Erivan’a git, birlikte maç izleyin, oturun konuşun’ diyor."

Gerçek dost Azerbaycan

Baykal, dış politikanın böyle "ahbap-çavuş" ilişkileriyle gitmeyeceğini ifade ederken, Azerbaycan’ın bu güç coğrafyada Türkiye’nin gerçek dostu olduğunu savundu. Son zamanlarda Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı (BTC) ile Azerbaycan’ın petrol zenginliklerinin Türkiye üzerinden dünyaya taşınır hale geldiğini belirten Baykal, bu durumun Türkiye’nin dünyadaki konumunu çok olumlu etkilediğini söyledi.

Baykal, şöyle devam etti: "Bunun gerisi de gelecektir. Hazar’daki büyük petrol kaynakları önümüzdeki dönemde, Hazar paylaşılınca, Azerbaycan tarafından çok büyük ölçüde kullanılır hale gelecektir. Böyle bir ülkeyle ilişkinize en küçük bir zarar getirecek adım atmak, bizim başka çıkarlarımızın ötesinde mutlaka gözden kaçırılmaması gereken bir konudur. O bakımdan ben, Azerbaycan’a zarar verecek her hareketten hükümetin uzak durmasını isterim. Soykırım iddiasını kaldıracakları yolunda bize açıkça ya da gizlice taahhütte bulunsalar dahi, Yukarı Karabağ’daki işgali ortadan kaldırma konusundaki talebimizi Azerbaycan ile takip etmeliyiz."

Darbe anlamında demedim

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un cemaatlerin toplumsal yaşama yönelik etkinliğini artırdığına ilişkin açıklamalarını, "Sözle etkili olma aşaması geride kaldı" diye değerlendiren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bu sözlerinin darbe, askeri müdahale anlamına gelmediğini bildirdi. Baykal, "Böyle düşünenler kendi kafalarındaki hassasiyeti aşamamışlardır" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!