Arsenikli su sorunu valilikleri harekete geçirdi - Hürriyet
 
 
 
 ADnet  
Reklam için
Ana Sayfa
Son dakika :
Haber
Yaşam
İlanlar
İnteraktif
Arşiv
10 Şubat 2012 Cuma 08:07

 ADnet  
Reklam için
ÜYE GİRİŞİ / ÜYE OL
BENİM SAYFAM
GÜNDEM
EKONOMİ
MAGAZİN
SPOR
DÜNYA
PLANET
EKONET
PİYASANET
IMKB 60163
DOLAR 1.7550
EURO 2.3310
€ / $ 1.3283
SAĞLIK
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR SANAT
SİNEMA
ASTROLOJİ
TV REHBERİ
EN İYİ ON
YAZARKAFE
SERVİSLER
BİLGİ YARIŞMASI
ANKETLER
AT YARIŞI SONUÇLARI
İDDAA PROGRAMI
CANLI MAÇ SONUÇLARI
MIND
CANLI MAÇ ANLATIMI
BENİM SAYFAM
BUMERANG
HÜRLİST
SOSYAL İLANLAR
HABER ALARMI
EKRAN KORUYUCU
OYUN
YENİBİRİŞ
HÜRRİYET EMLAK
HÜRRİYET OTO
HÜRRİYET EĞİTİM
HÜRRİYET KAMPÜS
GAZETE SERİ İLANLAR
HÜRRİYET KIYASLA
YAKALA.CO
HÜRRİYET AİLE
TİPEEZ
vimjo alışveriş
SAYISAL LOTO 24/12/2011
21 - 23 - 26 - 31 - 39 - 47
ŞANS TOPU 20/04/2011
9 - 14 - 21 - 23 - 25 - 5
SÜPER LOTO 09/02/2012
19 - 20 - 29 - 33 - 34 - 52
>> On Numara Sonuçları
ANA SAYFAM YAP
FAVORİLERİME EKLE
GAZETE-BÖLGE EKLERİ
KELEBEK
CUMA
CUMARTESİ
PAZAR
SEYAHAT
OTO YAŞAM
HÜRRİYET IK
ANKARA
EGE
KURUMSAL
HÜRRİYET KURUMSAL
İNTERNET GRUBU
REKLAM
BİZE ULAŞIN
KÜNYE / İLETİŞİM
UNICEF Kartları ve Hediyelikler
Tüm Gündem Haberlerini Okumak İçin
Önceki Haber     Sonraki Haber

Arsenikli su sorunu valilikleri harekete geçirdi

29 Ağustos 2008
A.A
Bazı illerde içme suyundaki arsenik oranının, belirlenen değerlerin üzerinde çıkması vali ve belediye başkanlarını harekete geçirdi.

Sağlık Bakan Recep Akdağ'ın, içinde İzmir'in de bulunduğu, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Van ve Kars'ın içme sularında arsenik oranının yüksek çıktığını açıklayarak, bu illerin belediye başkanlarını, sorunu siyaset malzemesi yapmadan bir an önce çözüp vatandaşa sağlıklı içme suyu sağlamaları uyarısında bulunmasının ardından, belediye başkanları ve valiler çalışmaları hakkında bilgi verdi.

KARS

Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu,  Sağlık Bakanlığının Kars'taki içme suyu şebekesi ve su kuyularında yaptığı arsenik tahlil çalışmalarının sonuçlandığını, Digor ilçesi yolundaki iki su kuyusunda arsenik oranının fazla olduğunun belirlendiğini söyledi.

Söz konusu kuyuların kapatılacağını ifade eden Alibeyoğlu, “Ancak şehir şebekesini besleyen sularımız tertemiz. Sağlık Bakanlığınca Çerme ve Borluk köylerinden gelen şehir şebeke suyunda da gerekli tahliller yapıldı. Arsenik değeri yüksek çıkmadı. Halkımız şehir şebeke suyunu güvenle içebilir” dedi.

VAN'IN ANA İÇME SU KAYNAĞI MEJİNGİR TEMİZ

Van Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yaşar, Van'a, Mejingir kaynağından saniyede 1500 litre su geldiğini, bunun 200 litresinin, o güzergahta bulunan ilçe ve köylere verildiğini söyledi.

Kent merkezine ulaşan 1300 litre suda şimdiye kadar herhangi olumsuz bir duruma rastlanmadığını belirten Yaşar, “Mejingir kaynağından gelen su ile ilgili birçok kez inceleme yapıldı. Şimdiye kadar yaptığımız tahlillerde, kentin ana içme su kaynağı olan Mejingir'de bir soruna rastlanmadı” diye konuştu.

Son olarak kapsamlı ve titiz bir çalışma yaparak, kentin bütün kesimlerinden alınan su örneklerini Sağlık Bakanlığına gönderdiklerini bildiren Yaşar, bunların arasında sondaj suyu örneklerinin de yer aldığını vurguladı.

Kentte 31 sondajın faaliyette olduğunu anlatan Yaşar, şöyle konuştu:

“Sondaj sularından alınan örneklerde, arsenik oranı, değerlerin üzerinde tespit edilmiş olabilir. Sağlık Bakanlığına göndermiş olduğumuz örneklerin sonucu henüz elimize ulaşmış değil. Bu raporun bize ulaşması durumunda gerekli çalışmalara başlanacaktır.”

Mehmet Yaşar, sondaj sularında arsenik miktarının belirlenen değerin üzerinde çıkması durumunda, bunların iptal edileceğini ifade ederek, “Bu kuyuların iptal edilmesi durumunda kentte yüzde 4 oranında su sıkıntısı yaşanacaktır. Bu sıkıntının da bazı önlemlerle giderilmesine çalışılacaktır. Halkın sağlığı her şeyden önemlidir” diye konuştu.

AKSARAY

Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, şu an kente tüm şebeke suyunu Mamasun Barajı'ndan verdiklerini belirterek, “Bu suyun arsenik değeri de sınır olan 10 miligramın altında... Yani Aksaray Belediyesi olarak şu an şebekeye verdiğimiz suda problem yok. 16 Mayıs 2008 tarihinde Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsünde yaptırdığımız analizde de arsenik oranı 4-6 milgram, yani sınır değeri olan 10 miligramın altında çıkmıştı” dedi.

Aksaray'da, sadece baraj suyunun yeterli gelmediği zamanlarda takviye olarak kullanılan, Bağlı köyü yakınlarındaki kuyuda arsenik oranının yüksek çıktığını ifade eden Palta, bu yıl baraj suyu seviyesi geçen yıla göre yüksek olduğu ve barajdan saniyede 450-500 litre su alınabildiği için, arsenikli kuyunun hiç devreye alınmadığını dile getirdi.
Palta, bu sorunun Aksaray'da kalıcı olarak çözülmesi için 27 Ağustos tarihi itibariyle, sudaki arsenik oranını düzenleyecek arıtma tesisi inşaatının ilana çıktığını, 3-4 ay içinde söz konusu arıtma tesisi inşaatının tamamlanarak devreye gireceğini sözlerine ekledi.
Tıkla son dakika haberleri cebine gelsin... İLK 1 AY ÜCRETSİZ
Haberlerimizden anında haberdar olun... HEMEN YÜKLE
 
Yorumlarınızı Yazınız
Bu haber hakkında henüz yorum yok
Diğer Haberler
Yakala.Co
Hürriyet Kıyasla
Yenibir :)
Hürriyet Emlak
Hürriyet Oto
Tüm Haberler
  Hürriyet Kurumsal Hürriyet USA Hürriyet Avrupa Hürriyet Emlak Yenibiris.com Hürriyet Aile Hürriyet Oto İddaa Avrupa Birliği DYH