Mümtazer Türköne Çatlı’nın adamıydı

Güncelleme Tarihi:

Mümtazer Türköne Çatlı’nın adamıydı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2008 00:00

Gazeteci Güler Kömürcü ile Tuğrul Türkeş’in dinlemeye takılıp Ergenekon İddianamesi’ne giren bir konuşmaları, Prof. Mümtazer Türköne ile ilgili ilginç bir iddiayı da gündeme getiriyor.

Bu konuşmada Tuğrul Türkeş, kendisini Ülkü Ocağı Başkanı olarak tanıtan Türköne için şöyle diyor: "Bu eskiden Abdullah Çatlı’nın yönetimindeydi. Mümtazer entelektüel ülkücü değil, o artist o!"

ERGENEKON İddianamesi’nin eklerinde yer alan bir telefon konuşmasında, AKP milletvekili Özlem Türköne’nin eşi, Zaman Gazetesi yazarı Prof. Mümtazer Türköne’nin de adı geçiyor. Tutuksuz sanıklardan gazeteci Güler Kömürcü’nün ’Genel Başkanım’ diye hitap ettiği Tuğrul Türkeş adlı kişi, Prof. Mümtazer Türköne’nin, bahsettiği gibi eskiden Ülkü Ocağı’nda yönetici olmadığını, Abdullah Çatlı’nın altında çalıştığını söylüyor. Türkeş, "Mümtazel entelektüel ülkücü değil, o artist o" diyor.

Ülkücü böyle olmaz

Ergenekon’un tutuksuz sanıklarından gazeteci Güler Kömürcü, eski İçişleri Bakanı, şu anda MHP millletvekili olan Meral Akşener ile 25.12.2007’de yaptığı telefon konuşmasında, Tuğrul Türkeş olduğu anlaşılan ’Tuğrul’ adlı biriyle birlikte, bir yazı yazdıklarını anlatıyor. Kömürcü, bu konuşmada Akşener’e şöyle diyor: "Bak; bugün Mümtazer Türköne ile ilgili bir şeyler yazdık Tuğrul’la beraber. Tuğrul’la beraber ona operasyon yaptık, ikide bir çıkıyor, ’Ben Ülkü Ocağı başkanıyım’ diyor ya adam. Ne Ülkü Ocağı Başkanı; yani ne dedik, hiçbir ülkücü böyle olmaz diye..." Akşener ise, Kömürcü’ye, "Evet" diyerek cevap veriyor.

Artist, o artist

Aynı gün, Güler Kömürcü ile Tuğrul Türkeş arasında yaşanan telefon görüşmesinde, Türkeş, Prof. Mümtazer Türköne ile ilgili yazıyı kastederek, "Eline sağlık, güzel olmuş. Şimdi sana tepki gelecek; şöyle, ’Hayır bu eskiden Ülkü Ocağı’nda yöneticiydi, Abdullah Çatlı’nın yönetimindeydi’ diye" diyor. Kömürcü’nün, "Peki onlar bu hakikaten Abdullah Çatlı’nın yönetiminde miydi?" sorusu üzerine Türkeş, "Tabii tabii; Abdullah Çatlı’nın yönetiminde... Mümtezel entelektüel ülkücü değil, o artist o, çok güzel olmuş eline sağlık" yanıtını veriyor.

Notlarından: Komünistler dinamitlendi

DYP eski Genel Başkanı Tansu Çiller’in danışmanlığını da yapan Prof. Türköne hakkında 12 Eylül döneminde dava açılmıştı. MHP-Ülkücü Kuruluşlar davasının iddianamesi ve savcının esas hakkındaki mütalaasında, Türköne hakkında şu ifadelere yer verilmişti: "Sanığın ÜGD yönetim kurulu üyeliğine seçildikten sonra illegal çalışma yaparak masa teşkilatının kurulmasında etkin rol oynadığı, yönetici olarak faaliyeti sevk ve idare ettiği, MHP Gençlik kollarında ele geçen mavi plastik harita metot defterinde, sanığın tuttuğu gece nöbetlerine ilişkin el yazısı ile notlar bulunduğu, 7.10.1977 tarihli notunda (Saat 05.00 civarında komünistlerin oturduğu bir kahve dinamitlenmiş, bizim arkadaşlardan Selim Türkmen yakalanmış, diğerleri aranıyor. Gençlik kollarına bildirildi) denilmektedir. 10.10.1977 tarihindeki nöbetindeki notunda ise kendi el yazısı ile (Keçiören’de komünist öğretmenin evi taşlandı. 4 arkadaşımız şubeye götürüldü) notu bulunmaktadır. Sanığın örgütün amacı doğrultusunda yayınlar yapan Genç Arkadaş dergisinin sorumlusu olduğu, eğitim masasında görev aldığı ve Anayasal nizamı cebren değiştirmeye teşebbüs suçuna feran iştirak ettiği anlaşılmıştır."

(Ergenekon İddianamesi’nden, klasör 437)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!