’Kasası’ beş parasız ’avukatı’ milyoner

Güncelleme Tarihi:

’Kasası’ beş parasız ’avukatı’ milyoner
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2008 00:00

Yeminli murakıp raporlarına göre, Ergenekon zanlılarının para trafikleri de oldukça ilginç.

Örneğin, ’Örgütün kasası’ denen ve tahliyesi sonrası ölen Kuddusi Okkır’ın hesabında ’5 kuruş’ bile bulunamadı. Buna karşın Kemal Kerinçsiz’in hesabında yaklaşık 1.5 milyon, gözaltına alınıp bırakılan başka bir şüphelinin hesabında neredeyse 3 milyon YTL çıktı. Ayrıca Sedat Peker’in adamlarının, Veli Küçük hesabına düzenli havale yaptığı da raporda yer aldı.

ERGENEKON terör örgütüne yönelik soruşturma kapsamında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın isteğiyle şüphelilerin hesaplarını inceleyen Bankalar Yeminli Murakıbı Ayhan Kayalıca ile Talha Öcal’ın raporları ilginç bağlantıları ortaya çıkarttı. Yeminli Murakıplar Kayalıca ile Öcal, savcılığın talebi üzerine, Ergenekon şüphelilerin tüm mevduat, kredi, kredi kartı, yatırım fonu, repo, tahvil, hisse senedi ve kiralık kasa hesaplarını 1999 yılından bu yana takibe aldı. İnceleme sonucuna göre yeminli murakıplar tarafından hazırlanan rapordan dikkat çekici bazı isimler ve hesaplar şöyle:

31 hesapta müthiş nakit

Muzaffer Tekin:
Raporda, Muzaffer Tekin’in, İş Bankası, Akbank ve Yapı Kredi Bankası’ndaki YTL hesaplarına farklı zamanlarda farklı kişilerce yatırılan miktarlar da ilgi çekici bulundu.

Kemal Kerinçsiz: Avukat Kemal Kerinçsiz’in, Ziraat, Halkbank ve Akbank’ta, bazıları eşi Gönül Kerinçsizle ortak olmak üzere 31 ayrı hesabına ulaşıldı. Kerinçsiz’in hesaplarındaki en ilginç nokta ise, neredeyse tüm para giriş ve çıkışlarının nakit olarak yapılması. Son dört yılda, Kerinçsiz’in münferit ya da ortak hesaplarına 1.5 milyon YTL’lik nakit girişi görüldü. Murakıplar, tutarın yüksek olması nedeniyle, para hareketlerinin ’Suç Gelirlerinin Aklanması’ ve vergi mevzuatı açısından yetkili kurum ve kuruluşlarca incelenmesi gerektiğini vurguladılar.

Borcunu başkası ödüyorduHürriyet

Kuddusi Okkır: Cezaevinde kansere yakalanıp, tahliyesinin dördüncü günü yaşamını yitiren ve ’Örgütün Kasası’ denilen Teknopark Elektronik Bilişim ve Danışmanlık Şirketi’nin sahibi Kuddusi Okkır’ın banka hesaplarında para çıkmadı. Kuddusi Okkır’ın hesaplarında yapılan incelemede, Yapı Kredi Bankası’ndaki hesabına 5 Aralık 2003’te İlker Değirmencioğlu tarafından 11 bin 474 YTL, 4 Aralık 2003’te ise kendi şirketi tarafından 7 bin 937 YTL yatırıldığı belirlendi. Ayrıca Kuddisi Okkır’ın Ziraat Bankası’ndan aldığı tüketici kredisinin 326 YTL’lik taksitlerinin Kamil Aksoy tarafından ödendiği anlaşıldı.

Telafer’e yardım kasada

Aydınlık Dergisi:
Derginin hesabında "Telafer’e yardım" mesajlı bir çok gönderi bulundu. Murakıplar, bu paranın hálá hesapta durduğunu ve yardım amaçlı kullanılmadığını vurguladılar.

Erkut Ersoy: Erkut Ersoy’un Şekerbank’taki hesabını inceleyen murakıplar, ’DSS arşivi, DVD siparişi, özel büro, destek’ gibi açıklamalarla 2 Mart 2006’dan 25 Aralık 2007’ye kadar farklı kişilerden gelen değişik miktardaki paraların dikkat çekici olduğu kanaatine vardılar.

Şüpheli 50 bin YTL

Veli Küçük: Örgütün liderlerinden olduğu iddia edilen emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün Finansbank, İş Bankası, Vakıfbank’ta ikişer, Oyakbank, Akbank, Ziraat Bankası ve Etibank’ta birer hesabı olduğu belirlendi. Küçük’e, Eyüp Bal, Cem Bican, Mehmet Kızılok tarafından gönderilen tutarlara ilişkin işlem fişlerinden, Mehmet Kızılok’un sahibi olduğu Onur Ticaret’e ait telefon numarasına atıf yapıldığı kanaatine ulaştı. Kızılok’un, Sedat Peker’in organize suç örgütüne üye olma suçundan tutuklu bulunduğuna dikkat çekilen raporda, şöyle denildi: "Bu itibarla Veli Küçük’ün hesabına 2001 yılı itibarıyla gönderilen 25 bin 770 YTL’nin suç örgütü lideri Sedat Peker kaynaklı olduğu kanaatine ulaşılmıştır. Diğer taraftan, Öz Uslukol Makina tarafından Veli Küçük’e gönderilen 27 bin 800 YTL dikkat çekici bulunmuştur." Veli Küçük’ün hesabına para yatıranlar arasında yer alan dönemin Zonguldak Valisi İsmet Metin’in 21’inci Yüzyıl Türkiye Enstitüsü yöneticisi olduğu, Kemal Kerinçsiz, Vedat Yenerer ve Ümit Özdağ’ın da bu kuruluşta yer aldıkları belirtildi.

Diğer ilginç hareketler: Mehmet Zekeriya Öztürk’ün Halk Bankası’ndaki hesabına Emin Turoğlu’nun 1560 YTL yatırmasını da rapora alan murakıplar, Çanakkale ADD yöneticisi Nadide Altın’ın, Öztürk’ün Oyakbank hesabına 15 Mart-31 Aralık tarihleri arasında, toplam 23 bin 310 YTL göndermesini de raporlarına aldılar. Emin Caner Yiğit’in, Akbank’taki döviz hesaplarına Ahmet Taner Yiğit tarafından 9 Kasım 2004’te yatırılan 11 bin 126 Euro ve 50 bin doları nakit olarak çekmesi de rapora girdi.

(Ergenekon İddianamesi’nden)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!