Anayasa değişirse söyleriz

Güncelleme Tarihi:

Anayasa değişirse söyleriz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2008 00:00

Yargıtay ve Danıştay Başkanlarını ziyaret eden Başbakan Erdoğan yargı bildirileriyle gerilen ilişkileri yumuşattı.

Yargıtay Başkanı Gerçeker’i ziyareti sonrası gazetecilerin Anayasa değişikliğiyle ilgili sorularını yanıtlayan Erdoğan "Herhangi yeni yapılması gereken bir çalışma veya kamuoyuna yansıtılması gereken bir çalışma olursa bunu sizlere çok açık net söyleriz" dedi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, 40 maddelik bir Anayasa değişikliğine hazırlandıkları yönündeki haberleri yalanladı. Erdoğan, Bodrum tatilinden dönüşünde dün Yargıtay Birinci Başkanı Hasan Gerçeker ile Danıştay Başkanı Mustafa Birden’i ziyaret etti. Erdoğan, Yargıtay ve Danıştay başkanları ile bina ve yargının sorunlarını görüştüğü nezaket ziyaretlerinde, Hükümet’le yargı arasında bildirilerin ardından gerilen ilişkileri de yumuşattı ve buzları eritti.

Hepsi şu anda yanlış şeyler

İlk olarak Gerçeker’i ziyaret eden Erdoğan, ayrılışında gazetecilerin Anayasa değişikliği konusundaki sorularını da yanıtladı, "Hepsi şu anda yalan yanlış şeyler" dedi. Erdoğan şunları ekledi: "Daha önce çalışmalarımız var. Biliyorsunuz. Herhangi yeni yapılması gereken bir çalışma olursa veya kamuoyuna yansıtılması gereken bir çalışma olursa bunu bizler sizlere çok açık net söyleriz. Lütfen başka yerlerden duyduğunuz şeyleri duymazsanız, bunları haberlerinizde yansıtmazsanız biz de çok daha mutlu oluruz."

Erdoğan, Yargıtay’daki görüşmede, Gerçeker’in bina sorununun aciliyetini anlatması üzerine, hemen, Başbakanlığın karşısındaki tarihi Yargıtay binası ile takas yapılacak PTT’nin Ahlatlıbel’deki arsası için Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ı telefonla aradı. Başbakan, Yıldırım’a, "Yargıtay’ın arsa konusunu acilen çözün" talimatı verdi. Erdoğan, "Sayın Başkan, Yargıtay’ın bina sorunu için elimden geleni yapacağım" diye konuştu.

Gerçeker ziyaretin son derece olumlu ve yararlı geçtiğini belirterek, Hürriyet’e, "Biz çatışma ve kavga yanlısı değiliz. Bina ve Yargıtay Kanunu konularımızı Başbakan’a verdik. Önümüzde bekleyen 1.5 milyonu aşkın dosya var. Kendisine de anlattım. Aceleye getirilmeden yeni bir Yargıtay Kanunu hazırlayacağız" dedi.

Danıştay’da futbol sohbeti

Erdoğan, daha sonra Danıştay saldırısından yaralı kurtulan ve yeni Danıştay Başkanı seçilen Mustafa Birden ile görüştü. Erdoğan, Gürcistan’daki savaş ve Fenerbahçe’nin durumuyla ilgili futbol sohbeti de yaptı. Galatasaraylı olan Birden, 40 dakika görüştüğü Erdoğan’ı kapıya kadar uğurladı. Erdoğan, Danıştay Başkanı’na, Eskişehir Yolu’nda yapılacak yeni bina için elinden geleni yapma sözü verdi ve yeni binanın maketini de inceledi.

Erdoğan’ın, ziyaretler için kapatma davası sonrasını beklediği ve ziyaretleri 8 Eylül’de başlayacak yeni adli yıla bırakmak istemediği de ortaya çıktı. Başbakanlık özel kalemi, 31 Temmuz’da Danıştay Başkanı Mustafa Birden’i arayıp randevu istedi. Birden’in, 10 Ağustos sonrası Ankara’da olacağının bildirilmesi üzerine 11 Ağustos için randevu alındı. Yargıtay Başkanı Gerçeker, yurt dışı gezisindeyken 5 gün önce Başbakanlık özel kalem Yargıtay’ı da aradı ve aynı tarih için Gerçeker’den de randevu alındı.

İade-i ziyaret

Yargıtay Başkanı Gerçeker ile Başbakan Erdoğan’ın görüşmesi 35 dakika sürdü. Erdoğan çıkışta Gerçeker’in daha önce kendisini iki kez ziyaret ettiğini anımsatarak, "gayet güzel, anlamlı bir iade ziyaret oldu" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!