Dışişleri, kaş yapayım derken göz çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Dışişleri, kaş yapayım derken göz çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2008 07:54

Güney Osetya nedeniyle Gürcistan'la Rusya arasında esmeye başlayan savaş rüzgarları Ankara'da müthiş bir trafiğe neden oldu. Gürcistan Türkiye'den diplomatik yardım istedi. ancak Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamayla uluslararası bir gafa imza attı. Bakanlık, açıklamasında "Güney Osetya'yla Gürcistan arasındaki savaş..." ibaresini kullanarak Güney Osetya'yı da bir devlet gibi gösterdi. Bu açıklamaya Gürcistan sert tepki gösterince Dışişleri açıklamayı değiştirmek zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Türkiye, hemen “kapısının dışındaki”, Gürcistan’da yaşanan savaş üzerine dün alarma geçti.

Gürcistan’ın özerk bölgesi Güney Osetya’da “kontrolü ele geçirmek” üzere bölgeye  asker sokmasının ardından, Dışişleri Bakanlığında hareketli saatler yaşandı.

Tatilde olan Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı ile, Ankara dışında olan Başbakan, Dışişleri bürokratları tarafından her gelişmeden haberdar edildiler.

Ancak bu yoğun trafik içinde, Dışişleri Bakanlığı öyle büyük bir hata yaptı ki, bölgedeki en güçlü müttefiklerinden, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Şaakaşvili’yi çok kızdırdı ve karşısına aldı.

Güney Osetya’da çatışmaların çıkmasının hemen ardından Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin mevcut Gürcistan politikasına uygun şekilde, çatışmaların sona erdirilmesini ve tarafların itidale yönelmesi çağrısını içeren bir açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Açıklama aynen şöyle başlıyordu:

“Gürcistan ile Güney Osetya arasında dün öğleden sonra başlayan ve bugün sabah saatlerinde geniş çaplı bir çatışmaya dönüşen olayları endişeyle takip ediyoruz…”

Ancak, Dışişleri bu cümlesi ile, tam anlamıyla “kaş yapayım” derken, “göz” çıkardı. Çünkü, son derece dikkatli yazılması gereken bu cümlede, Türkiye’nin izlediği Kafkasya politikasına son derece ters olan ve Gürcistan’ı çok kızdıran bir unsur bulunuyordu;

Türk dışişleri bu açıklama ile, “Gürcistan” ve “Güney Osetya”yı adeta iki devlet gibi gösterdi. Ve sanki çatışmaları bu iki “bağımsız” devlet arasında yaşanıyormuş gibi bir ifade kullandı.

Oysa Gürcistan’da mevcut Şaakaşvili rejimine büyük destek veren Türkiye, Şaakaşvili’nin izlediği “Güney Osetya, Gürcistan’ın bir parçasıdır” görüşünü destekliyordu.

Nitekim, Gürcistan’dan tepki hemen geldi. Dışişleri ile temasa geçen Gürcü diplomatlar, son derece sert bir şekilde, dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında yer alan ve Güney Osetya’yı “bağımsız bir devlet” gibi gösteren ifadeyi sordular.

HEMEN DÜZELTME GEÇTİLER

Yaptığı büyük hatayı anlayan Dışişleri Bakanlığı da hemen tepki verdi. Ve yapılan ilk açıklamadan sadece birkaç saat sonra, yeni bir açıklama yapıldı. İkinci açıklama, ilk açıklamanın “düzeltmesi” idi. Ve, ilk açıklamanın aksine, Güney Osetya’yı bir “devlet” gibi gösteren ifade düzeltildi.

Haberin Devamı

Dışişleri’nin “düzeltme” açıklamasında şöyle denildi:

Gürcistan ile Güney Osetya arasında dün öğleden sonra başlayan......."    ifadenin
"Gürcüler ile Güney Osetyalılar arasında dün öğleden sonra başlayan ..............." şekilde değiştirilmesi rica olunur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!