Yangının iyi tarafı kene kalmadı

Güncelleme Tarihi:

Yangının iyi tarafı kene kalmadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2008 01:00

Antalya’nın Serik ve Manavgat ilçelerinde etkili olan, Antalya tarihinin en büyük yangını, 6’ncı gününde tamamen kontrol altına alındı.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, yangın bölgesinde incelemelerde bulundu. İşte fotoğrafları

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, soğutma çalışmalarının sürdüğünü belirterek, ilk belirlemelere göre 4 bin 550 hektarlık verimli ormanın kül olduğunu söyledi. Kahveci, yangında orman teşkilatının destan yazdığını belirterek, "Allah bir daha böyle bir facia göstermesin" dedi.

Atom bombası gibi Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu, yangının bölgeye atom bombası atılmış gibi zarar verdiğini, ekosistemi bozduğunu belirtti. Yerleşim birimlerini alevlerden korumak için yangına karşı ateş yaktıklarını anlatan Kurtulmuşlu, "Alevler son sürat yerleşim birimlerine doğru gelirken, yerleşim birimleri ile orman arasında şerit açarak bu bölgeyi kontrollü bir şekilde yaktık. Hızla ilerleyen alevler önceden yaktığımız bu şeride dayandığında bir anda söndü. Bu şekilde en az 10 mahalleyi alevlerden kurtarmış olduk" diye konuştu. Yangının bitki örtüsünün kaybına neden olduğunu, orman yolları ve köprüler gibi altyapıya zarar verdiğini ve bölgenin ağaçlandırılması için çok ciddi ekonomik kayıp olduğunu belirten Kurtulmuşlu, "Yangının bir tek iyi tarafı, bu ormanlarda kene kalmadı. 1940 ve 1950’li yıllarda bölgede çıkan bazı büyük yangınların kenelerden kurtulmak isteyen köylüler tarafından çıkarıldığı anlaşılıyor" dedi.

Karpuz yediler Yangında 25 haneden 22’sinin küle döndüğü Karataş Köyü sakinlerinden Mustafa Durbali (66) ormancıların kendilerine hiçbir faydası olmadığını savundu. Aynı köyde yaşayan Tahsin Kahya (58) da "Komşularımın evleri gözlerimin önünde 10 dakika içinde yok oldu. Bir tane arazöz karpuz yemeği bırakıp buraya gelseydi, mahallenin yarısı kurtulurdu" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!