Ortada cinayet var, 263 yetmez

Güncelleme Tarihi:

Ortada cinayet var, 263 yetmez
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2008 00:00

Konya’da 18 kişiye mezar olan kaçak Kuran kursuyla ilgili olarak Hürriyet’e konuşan AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, "Ortada cinayet var, sadece 263’ten mi ceza istenecek? Sadece 263 ile irtibatlandırırsanız o kusurları örtmüş olursunuz" dedi.

Bozdağ, Hürriyet’in "Kazadan sonra bu konuda hiç vicdan muhasebesi yaptınız mı" sorusuna, "Kazayla bunun arasında ne irtibat var? Bu yerler yeni mi çıkmış, ne zamandan beri var? Suç cezasız mı kaldı? Kanunda suçsa, cezası az, yüksek diye takipsizlik olabilir mi? Siz suç hafiflediği için savcılar, emniyet, jandarma görevini yapmadı mı diyorsunuz. O zaman para cezalarından müteşekkil Kabahatler Kanunu’nu ortadan mı kaldıracağız?" diyerek şunları söyledi: "Bunu sadece 263 ile irtibatlandırmanın anlamı yok. İmarla ilgili bir eksiklik varsa, buna yetkililer tarafından göz yumulduysa orada ihmal var demektir. Bu konularda hem Cumhuriyet Başsavcılığı hem İçişleri hem Milli Eğitim Bakanlığı üç koldan adli ve idari tahkikat başlatmıştır. Soruşturma sonucuna göre dava açılacaktır. Bina çökmüş, insanlarımız ölmüştür. Ortada cinayet var. Sadece 263’e göre değil onun yanında başka maddeler de kullanılacaktır. Bunlar yapılmazsa o zaman ’Yaptırmadınız’ dersiniz." Bozdağ, kaçak Kuran kurslarına ilişkin mevcut değişikliği doğru bulup bulmadığına yönelik soru üzerine de şunları söyledi: "Değişiklik yapılmadan önce de mahkemeler alt sınırdan 6 ay hapis cezası veriyordu. Yanlış bir şey varsa yanlışın arkasında olmayız. Ancak bir konuyla irtibatlandırdığınızda daha büyük kusurları örtmüş olursunuz. 263’e sığmayacak başka ihmal ve kusurlar var. O konuda yapılması gerekenler ne kadar yapıldı ne kadar yapılmadı. Ona göre bu işin üzerine gidilmesi lazım."

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, adli ve idari soruşturmaların yanı sıra, patlama konusunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın da gaz sızıntısıyla ilgili soruşturma başlattığını açıkladı.

263. madde nedir?

YENİ TCK’nın 263. maddesinde, "(1) Kanuna aykırı olarak eğitim kurumu açanlara, bunları çalıştıranlara ve bu kurumlarda kanuna aykırı olarak açıldığını bildiği halde öğretmenlik yapanlara, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir. (2) Yukarıdaki fıkrada gösterilen yerlerin kapatılmasına da karar verilir" deniliyordu. Ancak 2005’te bu madde değiştirildi ve "Kanuna aykırı olarak eğitim kurumu açan veya işleten kişi üç aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır" haline getirildi. Bu düzenlemeyle bu kurumların kapatılmasına karar verilmesi hükmü de kaldırıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!