İhraç yok

Güncelleme Tarihi:

İhraç yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2008 00:00

YAŞ kararları dün Cumhurbaşkanı Gül’ün de onayından geçerek açıklandı. Uzun yıllardan sonra ilk kez hiçbir personel, irticai faaliyet ve disiplinsiz davranış nedeniyle ihraç edilmedi. 32 general ve amiral ile 46 albay terfi etti.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün onayının ardından dün kamuoyuna açıklanan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararlarında, beklenin aksine ihraç olmadı. Uzun yıllardan sonra, irticai faaliyet ve diğer disiplinsiz davranışları nedeniyle hiçbir personelin TSK ile ilişiği kesilmediği için Başbakan Tayyip Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de karara şerh koymadı.

YAŞ kararlarıyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, hiçbir personelin ihracına yer verilmedi. Açıklamada, "30 Ağustos 2008 tarihinden geçerli olmak üzere 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 46 albay ise general ve amiralliğe yükseltilmiş, 46 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatılmıştır" denildi.

2010’a kadar Başbuğ

YAŞ’ta beklendiği gibi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt 30 Ağustos tarihinden geçerli olmak üzere yaş haddinden emekliye ayrıldı. Genelkurmay Başkanlığı’na Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ getirildi. Başbuğ, teamüllere göre yaş haddi nedeniyle bu görevde 2 yıl kalıp emekliye ayrılacak.

Kara’ya Işık Paşa

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner atandı. Koşaner’in Başbuğ sonrası 2010’dan itibaren Genelkurmay Başkanı olması bekleniyor.

2. Başkanlığa 2. Ordu’dan

Genelkurmay 2’nci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, bu yıl emekliye ayrılan Orgeneral İsmail Koçman’ın yerine 1. Ordu Komutanlığı’na atandı. Saygun’un yerine 2’nci Başkanlığa 2. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız geldi. Ege Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel de, 2. Ordu Komutanlığı’na kaydırıldı.

Işık Jandarma’ya

Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Atila Işık, Jandarma Genel Komutanı olurken, Işık’ın boşalttığı göreve bu yıl terfi alarak orgeneralliğe yükselen 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Aslan Güner getirildi.

Kıbrıs’tan Ege’ye

Bu yıl orgeneralliğe yükselen Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu da Ege Ordu Komutanı oldu.

Deniz-Hava değişmedi

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu bulundukları görevi bir yıl daha sürdürecek. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın askeri danışmanı da olan Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler’in görev süresi bir yıl uzadı.

Tekin’e plaket veren

Ergenekon’da tutuklanan eski yüzbaşı Muzaffer Tekin’e plaket verdiği iddia edilen Tümgeneral Zekeriya Öztürk de emekliye ayrılanlar arasında yer aldı.

’Hudson’daki komutan

ABD’deki Hudson Enstitüsü’nde ’kıyamet senaryolarının’ konuşulduğu toplantıya katılan ve geçen yıl temdit alan Genelkurmay Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi (SAREM) Komutanı Tuğgeneral Süha Tanyeri de bu yıl emekli oldu.

Şemdinli’ye 1 yıl temdit

Şemdinli olayları esnasında Van’da Asayiş Kolordu Komutanı olan şimdiki Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Selahattin Uğurlu da bir yıl temdit aldı.

’Karargáh evlerine’ 2 terfi

Aktüel dergisindeki Ergenekon belgelerinde ’Karargáh evleri’ ile ilişkileri olduğu öne sürülen isimlerden 2’si terfi aldı. Tuğamiral Ramazan Cem Gürdeniz tümamiralliğe, Deniz Kurmay Albay Serdar Okan Çiçek de tuğamiralliğe yükseldi. Aynı haberde adları geçen Tümamiral Ali Deniz Kutluk emekliye ayrılırken, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Bekir Kalyoncu ile Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü ise 4 yıllarını doldurmadıkları için bu yıl YAŞ’a girmediler. Tuğgeneral Bertan Nogaylaroğlu da terfi alamadı.

Ankara’yı iyi biliyor

ORGENERALLİĞE terfi eden ve Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı’na atanan Akçaabat-Trabzon doğumlu Aslan Güner, Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın başyaverliğini yapmıştı. Güner, Ankara’nın siyasi ve askeri ortamını çok yakından tanımasıylabiliniyor. Güner, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yurt dışı gezisi dönüşünde türbanlı eşi Hayrünnisa’nın elini sıkmamak için protokol sırasından çıkmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!