'Güngören bombacısı yakalandı'

Güncelleme Tarihi:

Güngören bombacısı yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2008 18:07

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Güngören'deki terör saldırısının bütün boyutlarıyla aydınlatıldığını, saldırıyı bölücü terör örgütünün gerçekleştirdiğini söyledi.

Haberin Devamı

İşte patlama anı  / VİDEO

Hain saldırıdan fotoğraflar

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Güngören'deki terörist saldırının bütün boyutlarıyla aydınlatıldığını belirterek, “Kesin tespitler ve güçlü delillerle tereddüte yer bırakılmayacak şekilde olay aydınlatılmış ve faillerin büyük bölümü yakalanmıştır” dedi.

Atalay, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde yaptığı açıklamada, basın toplantısının konusunun geçen pazar günü Güngören Menderes Caddesi'nde yaşanan acı terör olayıyla ilgili değerlendirme olduğunu söyledi.

“Ülkemizi, milletimizi derinden etkileyen, vatandaşlarımızı gerçekten üzen acı bir olay yaşamıştık. Acımasız insanlık dışı terör olayı yaşamıştık. Can kayıpları vermiştik. 17 insanımızı kaybetmiştik” diyen Atalay, olayda 154 yaralının olduğunu ve bunların büyük bir kısmının tedavilerinin tamamlandığını da kaydetti.

Haberin Devamı

Atalay, “Şu anda 27 yaralımız halen hastanede. Hayati tehlikesi olan yok ama hepsinin durumuyla yakından ilgileniyoruz” dedi.

O bölgedeki vatandaşların büyük acılar çektiğini de vurgulayan Atalay, olayın meydana geldiği gece olay yerine geldiklerini ve incelemelerde bulunduklarını anımsattı.

Atalay, bütün emniyet teşkilatındaki ilgililerin de olay yerinde incelemelerini gerçekleştirdiğini ifade ederek şöyle konuştu:

“Bir yandan yaralıların takibini yapıyorduk. Bizzat Sağlık Bakanımız konuyla ilgileniyordu. Vatandaşlarımızı teselli ederken o gece ben şöyle bir ifade kullanmıştım; 'İnşallah çok gecikmeden olayı aydınlatacağız. Tabii gidenleri geri getiremiyoruz ama faillerini yakalayacağız. Bunların cezasını vereceğiz. Hem bizim, hem şehitlerimizin ailelerinin ve milletimizin tesellisi bu olacaktır.'

Şimdi size memnuniyetle ifade etmek isterim ki; olay bütün boyutlarıyla aydınlatılmıştır. Kesin tespitler ve güçlü delillerle tereddüte yer bırakılmayacak şekilde olay aydınlatılmış ve faillerin büyük bölümü yakalanmıştır. Yardım eden, yataklık yapan, fiilen eyleme katılanlar yakalanmıştır. Biz gerçekten bunu polisimizin de emniyet teşkilatımızın da ilgili bütün arkadaşlarımızın da önemli bir başarısı olarak görüyoruz. Burada gerçekten büyük bir başarı gösterilmiştir.”

Haberin Devamı

8 KİŞİ TUTUKLANDI

Olayla ilgili adliyeye sevk edilen 8 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünden gönderildikleri Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edilen 8 kişi, nöbetçi 13. Ağır Ceza Mahkemesinde tekrar sorgulandı.

Mahkeme, görgü tanıklarının beyanına göre, Güngören'deki patlamalar öncesi olay yerinde olduğu öne sürülen Hüseyin Türeli ile Ziya Kıraç, Abdurrahman Oral, Şerafettin Kara, Cevat Aydın, Aydın Ağlar, Mehmet Salih Yanak ve Nusret Tebiş'in “terör örgütü PKK üyesi olmak” suçundan tutuklanmasını kararlaştırdı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, adliyeye sevk edilenler arasında bombayı bizzat kullananların da olduğunu belirtmiş ancak 8 kişinin sadece "terör örgütüne üye olmak"tan tutuklanması, kendilerine başka suçlamada bulunulmaması dikkat çekti.

SORULAR

Haberin Devamı

Atalay, İstanbul Emniyet Müdürlüğünde yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Saldırıyı gerçekleştiren örgütün isminin sorulması üzerine Atalay, “Bu masada bazı belgeleri zaten göreceksiniz. Bu, kanlı, bölücü terör örgütünün acımasız, insanlık dışı bir eylemidir. Bizim tespitlerimiz bu yöndedir, ama tabii yargı süreci devam ediyor” yanıtını verdi.

Atalay, olayla ilgili detayların sorulması üzerine de “Çok detay var, olayda çok pay sahibi vardır. Gözetleyen, yataklık eden, fiilen yardım eden, bomba düzeneğini hazırlayan çok sayıda kişi var. Bütün bunlar çok ince analizlerle tespit ediliyor” diye konuştu.

Bir gazetecinin, “Asıl bombacı yakalandı mı?” sorusu üzerine de Atalay, olaya karışan çok sayıda kişi bulunduğunu, büyük kısmının yakalandığını ve bu kişilerin hepsinin İstanbul'da yakalandığını belirtti.

Haberin Devamı

Atalay, “Faillerin yakalanmasında kameralar etkili oldu mu?” sorusunu da “Bütün belgeler, bütün deliller burada. Özel kameradan diğer bütün verilere kadar, emniyet teşkilatımızın elinde önce de bulunan veriler, araştırmalar, değerlendirmeler... Bunların hepsi kullanıldı” diye yanıtladı.

“PATLAYICININ TÜRÜ TNT”

İçişleri Bakanı Atalay, patlayıcının türünün ne olduğu şeklindeki soruya da “TNT türü. Miktarı da çok yüksek olmayan patlama... Tabii, beton çöp bidonları ve bombanın metallerle desteklenmiş olması bombayı daha etkili hale getirmiştir. Can kaybı ve yaralanmalarda o parçalar çok etkili olmuştur” diye karşılık verdi.

Beşir Atalay, kaç kişinin yakalandığının sorulması üzerine 13 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 10'unun adliyeye sevk edildiğini söyledi. Şüphelilerden 2'sinin emniyet sorgularının ardından serbest bırakıldığını belirten Atalay, bir kişinin de ruhsatsız silah bulundurmaktan hakkında işlem yapılmak üzere ilgili polis merkezine teslim edildiğini kaydetti.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!