İşte PKK- Roj TV ilişkisinin kanıtı

Güncelleme Tarihi:

İşte PKK- Roj TV ilişkisinin kanıtı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2008 13:48

ADALET Bakanlığı, PKK ile Roj TV arasında doğrudan bağ saptanamadığını ileri süren Danimarka makamlarına, Herekol Dağları'nda 7 teröristin ölü ele geçirildiği çatışmada yakalanan ve Roj TV muhabiri olduğu ortaya çıkan PKK'li kadın Z.Y.'nin mahkemedeki ifadelerini gönderdi. Z.Y. bu ifadelerinin Roj TV ile PKK arasında organik ilişkinin kanıtı olduğu belirtildi.

Danimarka hükümeti, Roj TV'nin yayınlarının durdurulması için Türkiye'nin taleplerini sürekli bu televizyon kanalı ile PKK arasında organik bağ bulunmadığı iddiasıyla reddetti. Geçen yıl Türkiye'nin Roj TV'nin kapatılması için Danimarka hükümetine belgeler gönderip diplomatik atağa geçince, DTP'li 54 belediye başkanı Danimarka Başbakanı Rasmussen'e mektup göndererek Roj TV'nin kapatılmamasını istedi.

DTP'li başkanları hakkında PKK'ya bilerek ve isteyerek yardım ettikleri ve bölücü örgüt propagandası yaptıkları iddiasıyla 10 yıla kadar hapis istemiyle açılan Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. DTP'li 54 belediye başkanının yargılandığı davaya, Danimarka Medya Sekreterliği Roj TV ile ilgili gönderdiği 8 sayfalık raporda, Roj TV’nin PKK’yla doğrudan organik bir bağının tespit edilmediği, yaptığı yayınların Türkiye’ye yayın yapan diğer TV kanalları gibi normal ve propaganda içerikli olmadığını belirtti.

Danimarka'dan gelen bu yazı üzerine, Danimarka Başbakanı Rasmussen'e mektup gönderen 54 belediye başkanına 1875'er lira para cezasına çarptırdı. Mahkeme ayrıca Roj TV Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Hicab’ın aynı zamanda PKK Kongra- Gel Yürütme Konseyi üyesi olduğu gerekçesiyle hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

PKK- ROJ TV İLİŞKİSİNİN BELGESİ

Siirt’in Pervari İlçesi yakınlarındaki Herekol Dağı’nda 7 PKK’lının öldürüldüğü çatışmada yakalanan ve Roj TV muhabiri olduğu ortaya çıkan PKK'lı kadın Z.Y.’nin, Diyarbakır Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’nde verdiği ek savunması PKK ile Roj TV arasındaki organik bağın somut bir kanıtı olduğu gerekçesiyle Danimarka makamlarına gönderildi.

Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nce Danimarka makamlarına bu arada bu ülkenin Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’e gönderilen Z.Y.'nin ifadesi şöyle:
“Ailemle birlikte Almanya’da yaşadığım sırada 2005 yılında Danimarka’ya giderek burada Roj TV stüdyolarında çalıştım. Ardından haber yapmak amacıyla Kuzey Irak’taki kamplara gittim. Burada haber ve ropörtaj üzerine çalışmalara katıldıktan sonra örgüt içinde yer almaya karar verdim. Muhabir olduğum için bana askeri ve siyasi eğitim verilmedi, sadece örgütün basın irtibat merkezinde görev aldım. Film, belgesel gibi çalışmalarıyla tanınan ve bu çekimleri Roj TV’de yayınlanan Halil Uysal’ın da içinde bulunduğu 11 kişi ile birlikte Herekol Dağı’na geldim. Sınırı geçtikten sonra Siirt-Şırnak kırsalındaki PKK’lılarla çeşitli ropörtajlar yaptık. Bu ropörtajlara ait görüntüleri daha sonra Roj TV’de yayımlanması için Avrupa’ya gönderecektik. Halil Uysal, Karadeniz bölgesindeki örgüt elemanlarının yaşamlarını konu alan bir belgesel hazırlamak için Karadeniz’e geçmeyi planlıyordu. Ancak gece aniden helikopter sesleriyle uyandık. Ben kadınların kaldığı sığınakta olduğum için çatışma erkeklerin kaldığı sığınakta oldu. Bende silah yoktu. Bu çatışmadan sadece Halil Uysal sağ kurtularak kaçtı. Ben de arazi yapısını bilmediğim için ertesi gün arazi arama tarama faaliyeti sırasında askerler tarafından kayalık bir bölgede yakalandım. Ben örgüt ideoloji, fikir ve amaçlarını halen benimsediğim için pişman değilim.”

Z.Y.’nin yakalandığı çatışmadan sağ kurtulan PKK’lı Halil Uysal ise 1 Nisan 2008 günü Şırnak’ın Bestler Dereler bölgesindeki çatışmada 5 PKK’lı ile birlikte öldürülmüştü.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!