İşte mahkemenin kırmızı çizgileri

Güncelleme Tarihi:

İşte mahkemenin kırmızı çizgileri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2008 00:00

Kapatma kararı almasa da, 1’e karşı 10 oyla AKP’nin ’laikliğe aykırı eylemlerin’ odağı olduğu tespitini yapan Anayasa Mahkemesi, partinin aşmaması ’ihtarında’ bulunduğu kırmızı çizgileri de belirledi.

AKP, türban, imam hatiplere katsayı düzenlemesi, açık lise gibi odak tespitine delil olan konularda yeniden icraata geçerse, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya tekrar devreye girebilecek.

ANAYASA Mahkemesi, AKP’nin ’laikliğe aykırı eylemlerin’ odağı olduğu tespitini yaparken, partinin aşmaması ’ihtarında’ bulunduğu kırmızı çizgilerini de belirledi. AKP, türban, imam hatiplere kat sayı düzenlemesi, açık lise gibi odak tespitine delil olan konularda yeniden icraata geçerse, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya tekrar devreye girebilecek. Bu durumda AKP, yeniden kapatma ya da hazine yardımından kesme talepli davalar ile karşıya kalabilecek. Başsavcılığın en sıkı takibi türban konusunda yapması, AKP’nin türbanı serbest bırakmak için yeni bir girişimde bulunması halinde harekete geçmesi bekleniyor. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararıyla tam olarak netleşecek olan ’kırmızı çizgi’ler özetle şöyle:

Velev ki siyasi simge

İddianamede, Anayasa’da yapılan türban düzenlemesi odaktan kapatmaya en önemli delil gösterilmişti. Mahkeme de bu düzenlemeyi ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, İspanya’daki "Türban velev ki siyasi simge" olsun sözlerini odak açısından delil kabul etti. Başbakan, AKP yöneticileri ya da AKP milletvekillerinden birisinin benzer sözlerle ve eylemlerle türbanla ilgili çıkışları artık Başsavcılığın yeni bir işlemine gerekçe olacak. Mahkemenin en önemli kırmızı çizgisini türban oluşturdu.

İmam hatipler

İmam hatiplerde kontenjan artışı ve katsayı düzenlemesi, türbana izin veren açık lise yönetmeliği, yaz Kuran kurslarına gitme yaşının 15’ten 12’ye çekilmesi için teklif verilmesi, açık öğretim lisesi sınavlarına türbanlı öğrencilerin alınması kırmızı çizgi olacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders kitaplarındaki, sihir, peri, büyü gibi soyut ve gerçekten uzak kavramlara yer verirken, devrim tarihi ve Atatürkçülük dersi içeriğinin Osmanlı yanlısı tutumla vermesi de delil kabul edildi. Bu konular da kırmızı çizgi oldu.

Kırmızı sokaklar

İddianamede, Danıştay’dan dönen içki yasağı genelgesi ile ’kırmızı sokaklar’ projesi kapatma delili gösterilmişti. Heyet, bu düzenlemeleri delil olarak nitelendirse de, odak tespiti çerçevesinde değerlendirilmedi. Harem-selamlık toplantılar, AKP’li belediyelerin çağdaş yaşama aykırı uygulamaları, belediyelerin evlilik broşürleri, İstanbul’daki mayo reklamı yasağı, aile parkı yapılması, mescit ve otobüs uygulamaları, Sağlık Bakanlığı’nın türbanlı doktor çalıştırması da kırmızı çizgi olacak.

Söylenmeyecek ’sözler’

Mahkeme, Erdoğan’ın, "Türban konusunda söz hakkı AİHM’nin değil din ulemasınındır" sözleri ile TBMM eski Başkanı Bülent Arınç’ın, "Dindar bir cumhurbaşkanı seçeceğiz" sözlerini de laiklik karşıtı eylemlerin odağı tespitine delil saydı. Böylece, bu yönde önemli bir içtihata imza atılırken bu tip demeçler "kırmızı çizgi" haline geldi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!