Çukurambar senaryoları

Güncelleme Tarihi:

Çukurambar senaryoları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2008 00:00

Gül ve Erdoğan’ın Çukurambar’da gizlice biraraya gelip, 5 saat baş başa görüşmesi büyük yankı uyandırdı.

Görüşme AKP içinde de, "Kapatılma ya da kapatılmama durumuna göre yöntem belirlemişlerdir", "Parti kapatılacak duyumu aldılar, emanetçiyi belirlediler", "Parti kapansa da kararı biz veririz mesajı verdiler" gibi analizlere yol açtı.

CUMHURBAŞKANI
Abdullah Gül ile Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 5 saatlik "Çukurambar zirvesi", AKP’de ilginç yorumlara neden oldu. AKP’deki değerlendirmeler, "Partinin kapatılması veya kapatılmaması seçeneklerini masaya yatırmışlardır. Her iki senaryoya göre yöntem belirlemişlerdir" ekseninde yoğunlaşırken, farklı analizler de yapıldı. Bazı vekiller, "Partinin kapatılacağı duyumunu aldılar, emanetçiyi belirlediler" dediler. Gül-Erdoğan gizli zirvesi, dünkü AKP grup toplantısı öncesinde en çok konuşulan konulardan biri oldu. Zirveye ilişkin milletvekillerinin değerlendirmeleri şöyle:

Değerlendirme yaptılar

Gül ve Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin vereceği iki karara göre de değerlendirme yapmışlardır. Parti kapatılırsa atılacak adımlar, kapatılmazsa izlenecek strateji konusunda fikir alışverişinde bulunmuşlardır.

Yeni ismi belirlemişlerdir

Böylesine kritik bir dönemde, 5 saatlik bir toplantı ancak önemli bir istihbarat alındığında gerçekleştirilir. Başbakan, Anayasa Mahkemesi’nden partinin kapatılacağına ilişkin duyum almıştır. Kapatılması durumunda atılması gereken adımları görüşmüş olabilirler. Hangi aşamada istifa edilecek? Yeni hükümeti kurma görevi kime verilecek? Bu isim kim olacak?

Kararı biz veririz mesajı

Bu toplantı, kararlılık gösterisi olabilir. Parti kapatılırsa, AKP’nin bölüneceğini iddia edenlere bir mesaj içeriyor. ’Parti kapatılsa bile kararları biz veririz ve uygularız’ mesajı vermek için biraraya gelmiş olabilirler.

Patlamayı konuşmuşlardır

Bir AKP yöneticisi, Gül ile Erdoğan’ın böylesine kritik bir dönemde biraraya gelmelerinin "normal" olduğunu belirterek, "İstanbul’daki patlama en önemli konuları olmuştur" dedi.

Birlikte mantı yemişlerdir

Bazı parti yöneticileri ise, "Görüşmeye özel anlam yüklüyorsunuz ama mantı yemeye gitmiş olabilirler. Mehmet Tekelioğlu’nun eşi çok güzel mantı yapar. Gül ’Ben mantı yemeğe gidiyorum, sen de gel demiş olabilir" diye espri yaptılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!