Telkinle açmadık

Güncelleme Tarihi:

Telkinle açmadık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2008 00:00

Ergenekon iddianamesindeki "AKP’ye kapatma davası için yargıya baskı yapıldı" değerlendirmesine Yargıtay Cumhuriyet Basavcılığı tepki gösterdi.

Başsavcılık açıklamasında "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, yürüttüğü soruşturmalarda ve açtığı davalarda hiçbir organ, makam, merci veya kişilerden emir veya talimat almayan, tavsiye ve telkinlerle hareket etmeyen bağımsız bir kurumdur" denildi.

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcılığı, Savcı Zekeriya Öz’ün hazırladığı Ergenekon iddianamesindeki "AKP’ye kapatma davası açılması için yargıya baskı yapıldığı" değerlendirmesine ve bu gelişmeyle ilgili haberlere sert tepki gösterdi. Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya’nın adı verilmeksizin başsavcılık adına yapılan yazılı açıklamada, iddianame ve bununla ilgili haberlere şu yanıt verildi:

Bağımsız bir kurumuz

"Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, yürüttüğü soruşturmalarda ve açtığı davalarda hiçbir organ, makam, merci veya kişilerden emir veya talimat almayan, tavsiye ve telkinlerle hareket etmeyen bağımsız bir kurumdur. Yargıtay Cumhuriyet Bassavcılığı siyasi açıklama ve gelişmelerden etkilenmeksizin, demokratik düzenin korunması için Anayasanın verdiği yetki ve görev ile siyasi parti kapatma davalarını açmıştır.

Aksinin düşünülmesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kurumsal ve işlevsel yapısı ve hukuk sistemi içerisindeki konumu ile bağdaşmamaktadır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın görev ve yetkilerini yerine getirme sırasında yönlendirilemeyeceği, aykırı düşünenlerin hukuk devleti ilkesi ile demokratik değerlerden yoksun bulunduğu, bu yöndeki yazı ve beyanların kurumumuzu yıpratmaya yönelik olduğu açıktır. Başsavcılığımızın siyasi parti kapatma davalarını açma konusunda yönlendirildiğine ilişkin yazı, haber, yorum ve düşünce açıklamalarını kınıyor, hukuk devletinin de güvencesi olan Başsavcılığımıza yapılan saldırıları kabul edilemez nitelikte görüyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!