Yahudi kuruluşu yöneticilerinin Ankara ziyareti

Güncelleme Tarihi:

Yahudi kuruluşu yöneticilerinin Ankara ziyareti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2008 00:00

ABD’nin ünlü Yahudi kuruluşlarından İftira ve İnkára Karşı Mücadele Birliği (Anti Defamation League-ADL) Direktörü Abraham Foxman’ın ve Başkan Glen Lewy’nin, önceki hafta Türkiye’ye geldiği ve başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere bütün üst düzey görevlilerle görüştüğü ortaya çıktı.

Seyahat dönüşü Jarusalem Post gazetesine Türkiye ziyareti ile ilgili bir demeç veren Foxman, geçen yıl yaptığı, "Ermenilere soykırım uygulanmıştır" açıklamasının yarattığı olumsuz havanın geride kaldığını söyledi. Foxman, bu görüşlerinden artık vazgeçtiklerini ve Amerikan Kongresi’ne de Ermeni soykırımı ile ilgili karar almalarının yanlış sonuçlar vereceğine dair tavsiyede bulunduklarını belirtti.

Gerek Türkiye Yahudi cemaatinin yayın organı Şalom, gerek Jarusalem Post, gerekse ADL’nin internet sitesinde (http://www.adl.org/PresRele/Mise_00/5313_00.htm) yer alan bilgilere göre, ADL Genel Direktörü Abraham Foxman ile ADL Başkanı Glen Lewy, önceki hafta Ankara’ya geldi. Foxman ve Lewy, başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan olmak üzere üst düzey görüşmeler yaptı. Foxman ve Lewy, sırasıyla CHP lideri Deniz Baykal, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile de görüştü. Ayrıca, ABD ve İsrail’in Ankara Büyükelçileri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Türkiye Yahudi toplumu liderleriyle de bir araya gelen Foxman ve Lewy, ABD’deki çalışmalarını anlattı.

’1915’te soykırım uygulandı’ fikrinden vazgeçmişler

Geçtiğimiz yıl yaptıkları, "1915’de Ermeni toplumunun yaşadıklarını soykırım olarak niteleme noktasına geldik" açıklamasından vazgeçtiklerini belirten Foxman, ABD Kongresi’ndeki Ermeni soykırımını karar tasarısının iki ülke ilişkilerine zarar vereceğini, Türk ve Ermeni halklarının yakınlaşmasına katkı sağlamayacağını ve Türkiye’deki Yahudi toplumunu sıkıntıya sokacağını Kongre üyelerine anlattıklarını söylediler. ADL Direktörü Foxman, "Kongre’nin soykırımı tanımasına karşı çıktık. Soykırım ifadesini kullanmanın hiçbir yararı olmayacağı noktasında sağlam bir duruş sergiledik" dedi.

Ankara ve İstanbul’da yaptıkları görüşmelerde Ermeni sorununun çözümü konusunda Türk hükümetine tavsiyelerde bulunduklarını da kaydeden ADL Direktörü Foxman, Türk yetkililere, "Ermenistan’la ilişkileri geliştirme konusunda yaratıcı olun ve inisiyatifi ele alın. Birlikte çalışma yolları bulmak olumsuz atmosferi dağıtabilir. Ermeni sorunu, iki ülkenin meselesidir, Kongre veya parlamentoların değil" mesajını verdiklerini vurguladı. Ermenistan’da seçimler sonrasında yaşanan gelişmelerin kendilerini endişenlendirdiğini de belirten Foxman, Türkiye’nin komşusuna yardımcı olması gerektiğini, sınırların açılmasının bu yolda atılabilecek en önemli adım olduğunu da söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!