Jandarmayı kaymakam denetlesin

Güncelleme Tarihi:

Jandarmayı kaymakam denetlesin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2008 00:00

Dink Komisyonu’nun 180 sayfalık raporunu AKP’li Başkan Mehmet Ocaktan açıkladı. Raporda, Emniyet ve Jandarma’nın genel ihmali olduğu vurgulandı. Rahat hareketlerin önlenmesi için Jandarma’nın, kaymakam tarafından denetlenmesi önerildi.

HRANT Dink cinayetindeki ihmali araştırmak üzere 9 aydan beri çalışan Meclis Komisyonu, "Muhtemel ihmal ve kusurların münhasıran Hrant Dink olayına mahsus olmadığı, Emniyet ve Jandarma teşkilatının uygulamalarında genel bir durum olduğu" sonucuna vardı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda oluşturulan Hrant Dink Alt Komisyonu’nun 180 sayfalık raporunu dün Meclis’te AKP’li Başkan Mehmet Ocaktan açıkladı. Ocaktan, İstanbul Valisi Muammer Güler ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah başta olmak üzere herhangi bir yetkiliyle ilgili doğrudan ihmal ve kusur tespit etmediklerini söyledi. Komisyonun raporunda başlatılan idari soruşturmaların etkin yapılıp yapılmadığını söylemenin de erken olduğu belirtildi. Rapordaki tespit ve tavsiyeler şöyle:

Her kademede ihmal

Hrant Dink’e yönelik tehlike Emniyet ve Jandarma personelince öğrenildi. Tehlikenin varlığı konusunda yazılan yazının akıbetinin tam olarak araştırılmaması ve gereğinin yapılmaması, idari makamların bu tür bir riski bilebilecek durumda olmalarına rağmen her kademedeki sorumluların ihmali sonucunda tehlikeyi önlemek için gerekli tedbirler alınmaması sonucu tehlike gerçekleşti.

Jandarma denetlenemiyor

Mevzuata göre Jandarma, Bakan ve valiler tarafından denetlenebiliyor, kaymakamlarca denetlenemiyor. Valiler iş yoğunluğu açısından yetkilerini kullanamadığından Jandarma fiilen mülki denetim dışında kalıyor. Yasaya göre istihbarat işlemlerinin denetimi neredeyse imkansız. Bu durum istihbarat birimlerindeki kişilerin genişlik içinde hareket etmelerine neden oluyor.

Köstebek veri bankası

İstihbarat birimlerinin kullandığı yardımcı istihbarat elemanlarının (YİE) kaydı ve bilgilerinin tutulduğu ortak bir veri bankası oluşturulmalı ve bilgileri paylaşılmalı. Bunların işine son verildiğinde kolluk kuvvetleri arasında geçiş yapmaları önlenmeli.

Tek istihbarat merkezi

İstihbaratla ilgili bütün görüşme, dinleme ve bilgi toplama faaliyetleri, verilerin önem ve içeriğine bakılmaksızın anında hem bulunulan ildeki hem de merkezdeki veri bankasına işlenmeli ve üst birimlere iletilip iletilmediği derhal kayda alınmalı. Jandarma’nın görev ve sorumluluk sahası belediye hudutları dışarısında belirlenmeli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!