Liste depremi

Güncelleme Tarihi:

Liste depremi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2008 00:00

YÖK’ün 21 üniversiteden 63 rektör adayını belirleyen listesi büyük tepkiye yol açtı. Özellikle türbana karşı olan Uludağ ve Dicle üniversitelerinde en çok oyu alan 2 kadın rektör adayıyla, Gazi ve Cumhuriyet üniversitelerinden ilk sıradaki adayların listede olmaması sesleri yükseltti.

YÖK’ün, türban konusunda karşı karşıya kaldığı Uludağ ile Dicle üniversitelerinde en çok oyu alan ve mevcut rektörlerin eşleri olan iki kadın rektör adayının yanı sıra, en yakın rakibinden iki kat fazla oy alan Gazi Üniversitesi’nin şimdiki rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç ile Cumhuriyet Üniversitesi’nde ilk sıradaki Prof. Dr. Mehmet Bakır’ın isimlerini Köşk’e göndermemesi tepkilere yol açtı.

21 üniversiteden 63 rektör adayı belirleyen YÖK Genel Kurulu, üniversitelerden tepkiler yükselirken, dünkü toplantısında da liste hazırlığı yaptı. Listeler bugün Cumhurbaşkanlığı’na gönderilecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün atamaları ağustos ayının ilk haftasında tamamlaması bekleniyor. Ancak YÖK’ün önceki teamülleri oldukça zorlayan listeleri belli olduğunda üniversite camiasından daha büyük bir tepki gelmesi bekleniyor.

Diğer rektörler çok tepkili

Liste krizi İstanbul Teknik Üniversitesi’ne de farklı yansıdı. Rektör seçiminde 362 oyla en çok oyu alan mevcut Rektör Prof. Faruk Karadoğan, listede üçüncü sırada gösterildi. İTÜ tarihinde ilk defa böyle bir olayın yaşandığını söyleyen Prof. Faruk Karadoğan, "İTÜ içinde kim seçilirse onun rektör atanması bizim için gelenekti. Şimdiye kadar YÖK bunu bozmadı. Ama bu defa bozma cesaretini gösterdi. Bu üniversitede büyük rahatsızlık yarattı" dedi.

Prof. Dr. Ural Akbulut (ODTÜ Rektörü): Bence üniversitelerin görüşlerine saygı duyulmalı. Özel bir durum ve tutarlı bir gerekçe varsa kamuoyu ile paylaşılmalı. Seçmenlerin bilmediği bir sakınca varsa öğretim üyeleri aydınlatılmalı. Cumhurbaşkanı iradedir. Onun aldığı kararlara karşı belki bir şey söylenemez ama YÖK bir kurul ve toplu bir karar alınmış, bunun gerekçesi nedir, bilmiyoruz. Gerekçelerinin de elle tutulur, realist olması lazım. Hissi gerekçeyle böyle karar alınmaz. Aksi takdirde hep soru işaretleri ve şüphe ile yaklaşılacak. Bu da YÖK’ün duruşunu zedeler.

Prof. Dr. Nusret Aras (Ankara Üniversitesi Rektörü): Değerlendirme yapmak çok zor. Kimin ne düşünerek böyle bir karar aldığını bilmiyorum. Hassas bir dönemdeyiz, bu nedenle de kimseyi incitmek istemem. Yorum yaparak bir şeyi değiştiremiyoruz. Olan olmuş zaten.

Sezer formülü mü

Kemal Gürüz’ün YÖK Başkanı olduğu 2000 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, üniversiteden en çok oyu almasına karşın YÖK’ün Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör adayı Prof. Dr. Emin Alıcı’yı liste dışı bırakması üzerine listeyi iade etmişti. Bunun üzerine listedeki isimlerden biri istifa ettirilerek YÖK’te yeni oylama yapılmış; Sezer de bu oylamada listeye giren Emin Alıcı’yı rektör olarak atamıştı. Sezer, Gazi Üniversitesi’ndeki seçimlerde de üniversitesinden en yüksek oyu alan ve YÖK’ün de onayladığı Prof. Dr. Rıza Ayhan’ın ismini çizerek Ayhan’ın yerine ikinci sıradaki rektör Prof. Dr. Kadri Yamaç’ı atamıştı. Şimdiki YÖK yönetimi de önceki gün benzer bir uygulamaya imza atarak, Yamaç’ın ismini liste dışı bıraktı ve ikinci sıradaki Ayhan’ı liste başına çekti. Sezer, 2004 yılında Cumhuriyet, Erciyes, Fırat, ve Trakya üniversitelerindeki seçimlerde ikinci olan adayları rektör olarak atamıştı. İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, 2000’de 104 oyla ikinci olmuş, Cumhurbaşkanı’na gönderilen listenin başına konulmuştu. Cumhurbaşkanı da Hilmioğlu’nu rektör atamıştı. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay da 2000’de 71 oy ile üçüncü olduğu halde atanmıştı.

İçime sinmiyor

GAZİ Üniversitesi’nde yapılan rektörlük seçimlerinde en fazla oyu almasına rağmen YÖK tarafından ismi Cumhurbaşkanlığı’na gönderilmeyen Rektör Prof. Dr. Kadri Yamaç, yargı yoluna başvuracağını açıkladı. Yazılı bir açıklama yapan Yamaç şunları söyledi: "Rektör aday adayı belirleme seçiminde en yakın adaydan 348 faza oy alarak 732 oyla ilk sırada yer almıştım. Cumhurbaşkanlığına gönderilecek listede yer almamam bende ve üniversitenin öğretim üyelerinde şaşkınlık yarattı. YÖK’ün beni liste dışı bırakması kararını içime sindiremiyorum. Cumhurbaşkanı’nın, Gazi Üniversitesi rektörlüğüne sağlıklı bir atama yapabilmesi için ve YÖK’ün söz konusu kararı gözden geçirmesini sağlamak üzere yasal haklarımı kullanacağımı ve en kısa sürede yargı yoluna başvuracağımı bildirmek istiyorum."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!