Özürlülere ayrı bir kart verilecek

Güncelleme Tarihi:

Özürlülere ayrı bir kart verilecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2008 12:29

Özürlülük durumu bundan böyle nüfus cüzdanlarına yazılmayacak ve yeni bir özürlü kimlik kartı çıkarılacak.

Özürlüler Veri Tabanı Oluşturulmasına ve Özürlülere Kimlik Kartı Verilmesine Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yönetmelik uyarınca doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle meydana gelen bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini yüzde kırk veya daha yüksek bir oranda kaybeden özürlü bireylerin bilgilerinin yer aldığı özürlüler veri tabanı oluşturulacak.

Özürlülere özürlülük durumlarını gösteren kimlik kartı verilecek. Kimlik almak için sosyal hizmetler il müdürlüklerine başvurulacak. Bu karta sahip olanlar, mevzuatta özürlülere tanınan hak ve hizmetlerden yararlanacak. Kimlik kartı alıp almamak özürlünün isteğine bağlı olacak. Kimlik kartına sahip olmayan özürlüler, kendilerine tanınan haklardan sağlık kurulu raporunu ibraz ederek faydalanacak.
Özürlünün beyanı ve sağlık kurulu raporuna göre oluşturulacak özürlülük bilgileri Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu veri tabanına aktarılacak.

Ulusal özürlüler veri tabanındaki bilgiler, Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nın uygun görmesi halinde özürlülere hizmet sunan kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve diğer ilgili taraflara verilebilecek ya da paylaşılabilecek.
Bu bilgilerin, güvenliği ve amacı dışında kullanım sorumluluğu bilgiyi alan kurum ya da kuruluşlara ait olacak.
Vefat eden veya sağlık kurulu raporuyla belirlenen özür oranı yüzde kırkın altına düşen özürlülerin kimlik kartları il müdürlüklerine iade edilecek.

Gerçeğe aykırı kart düzenleyenler veya bu tür kartı bilerek kullananlar, iade etmesi gerektiği halde kimlik kartını kullanmaya devam edenler, kart üzerinde tahrifat, silinti, kazıntı yapanlarla tahrif edilmiş kartları kullananlar hakkında genel hükümlere göre cezai kovuşturma yapılacak.
Yönetmelikle, 30 Ekim 2005 tarihinde yayınlanan Özürlüler Veritabanı Oluşturulmasına ve Özürlülük Bilgisinin Nüfus Cüzdanında Yer Almasına Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.

Bu günden önceki yönetmeliklere göre çıkarılan kimlik kartları ya da özürlülük durumunun arka nüshasına yazıldığı nüfuz cüzdanları geçerliliğini koruyacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!