Parris, kapatma davasında kararla ilgili tarih verdi

Güncelleme Tarihi:

Parris, kapatma davasında kararla ilgili tarih verdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2008 10:14

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris, AK Parti hakkında kapatma kararı çıkmasının, Türkiye'nin ABD ile ilişkilerinin tonunda bir etkisi olacağını ve “zaten duraklamış olan” Türkiye'nin AB üyelik sürecini “olumsuz etkileyeceğini” söyledi.

Haberin Devamı

Merkezi Washington'da bulunan Stratejik ve Uluslararası Etütler Merkezi adlı düşünce kuruluşunda, Türkiye projesi direktörü Bülent Alirıza'nın düzenlediği bir toplantıda, Türkiye'deki son gelişmeler değerlendirildi.

Parris, kapatma davasında kararın Ağustos ortasında veya Ağustos'un üçüncü haftasında, “tahminen bir cuma günü” çıkmasını beklediğini ifade etti. AK Parti hakkında kapatma kararı çıkmasının halen kuvvetli bir ihtimal olduğunu söyleyen Parris, “bir ay öncesine oranla kapatmanın önüne geçecek bir çözümün ortaya çıkması olasılığını daha yüksek gördüğünü” kaydetti. Parris, bir uzlaşmaya varılmaması durumunda alternatifin, “birbirine karşı iki tarafın da uçurumdan düşmesi” olabileceğini savundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın “yeri doldurulması zor, karizmatik bir lider” olduğunu belirten Parris, uzlaşma olasılığının güç kazanmakta olduğunu belirtti. Erdoğan'ın, bulunduğu ortamda öne çıkan bir kişilik olduğunu belirten Parris, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ile son buluşmasında Başbakan'ın sergilediği güçlü görüntüye işaret etti ve Türkiye'nin, dünya dış politika sahnesindeki bu yerini kaybetmesinin iyi olmayacağını söyledi. Mark Parris ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, Amerikan yönetiminin Erdoğan hükümetiyle çok iyi çalıştığına ilişkin sözlerini hatırlattı.

Haberin Devamı

AB ve Amerikalılardan oluşan bir grupla kısa süre önce Türkiye'yi ziyaret ettiğini anlatan Parris, Avrupalı dostlarının ifadelerinde, “eğer AK Parti ve Erdoğan tarafından yönetildiği için Türkiye'nin demokratikliğini sorguladığımız zannediliyorsa bu doğru değil. Bizi, Türkiye'nin demokrasisini sorgular duruma düşüren, asıl Erdoğan'ın başbakanlık yapamaması olur” dediklerini bildirdi. Son dönemde AB'nin Türkiye'yi fazla cesaretlendirici bir tutum takınmadığını ifade eden Parris, bu çerçevede AB'nin bu yaklaşımını Türklerin ne kadar önemseyeceğinin de sorgulanabileceğini kaydetti. Parris, son dönemde Avrupa basınında çıkan yorumlara da bakarak, Avrupa'nın, ne kadar zaman alırsa alsın, Türkiye'yi AB yolunda tutmanın daha iyi olacağı yönündeki görüşe yeniden odaklandığını söyledi.

Haberin Devamı

AK Parti'nin kapatılması durumunda, bunun Türk-Amerikan ilişkilerini nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine de Parris, Türk-Amerikan ilişkilerinin “en azından tonunda” bir değişiklik olabileceğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!