94 bin kan örneği ABD'de rehin kaldı

Güncelleme Tarihi:

94 bin kan örneği ABDde rehin kaldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dr. Oktar Babuna kampanyası çerçevesinde toplanan 94 bin kan ve doku örneğinin parasal konuda çıkan bir anlaşmazlık yüzünden ABD'deki bir özel laboratuvarda rehin kaldığı ortaya çıktı.

TÜRKİYE'nin çeşitli kentlerinde Nisan ve Mayıs aylarında düzenlenen kampanyalar sırasında, kısa adı ‘‘ISBMD’’ olan Uluslararası Kemik İliği Destek Laboratuvarı tarafından Türk vatandaşlarından alınan kan örnekleri ABD'ye getirilerek tahlil edildi ve sınıflandırıldı. Laboratuvar yetkilileri daha sonra, yaptıkları hizmet karşılığında Sağlık Bakanı Doç. Dr. Osman Durmuş'tan 3.4 milyon dolar ücret talep ettiler. BM Nüfus Konferansı izleme toplantısına katılmak üzere New York'ta bulunan Sağlık Bakanı Durmuş, kendisinin laboratuvar yetkililerine böyle bir taahütte bulunmadığını, herhangi bir ödeme yapılması gerekiyorsa, bunu, kampanyayı organize eden ve bu işten para kazanmayı hedefleyen Cenk Yabaş ve Furkan Bayoğlu adlı kişilerce yapılması gerektiğini ifade etti. Bakan Durmuş'un belirttiğine göre Türkiye, Türk insanından alınan kan ve doku örneklerini geri almak için New York Başkonsolosluğu aracılığıyla girişim başlattı.

ÜREME SAĞLIĞI MERKEZİ

Bakan Durmuş İstanbul'da uluslararası bir üreme sağlığı merkezi kurulacağını bildirdi. Üreme sağlığı alanında eğitim verecek olan merkezden, Türkiye'nin yanı sıra Türk dünyası, Kafkaslar ve Türkiye'nin komşusu olan ülkeler de yararlanacak. Bakan Durmuş, konuyu önceki gün New York'ta temas ettiği BM Nüfus Fonu (UNFPA) İcra Direktörü Dr. Nafis Sadık ile de görüştü ve UNFPA'nın, merkeze 740 bin dolar teknik ve eğitim malzemesi yardımı yapmasını sağladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!