Bıçakla çorba içiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Bıçakla çorba içiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2008 00:00

Antalya’daki İpek Yolu Semineri’nin açılış konuşmasını yapan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, terörle mücadelenin alışılagelmiş yöntemlerin dışında bir süreç olduğunu belirtti, "Terörle mücadele bıçakla çorba içmeye benziyor" dedi.

Haberin Devamı

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ABD’nin PKK’yı uyuşturucu kaçakçılığı yapan terör örgütleri listesine almasını yetersiz bulduğunu söyledi. Büyükanıt, ’ABD’nin PKK’yı uyuşturucu kaçakçılığı yapan terör örgütleri listesine alması terörle mücadele eden ülkelere büyük bir moral desteği sağlamıştır. Bu tür suç örgütlerini terör listesine dahil etmek yeterli değildir. Uygulamaya yansımayan bu tür listeler, tek başına terörle mücadelede yararlı olamaz’ dedi. 49 ülkeden 189 katılımcının yer aldığı İpek Yolu Seminerinin açış konuşmasını yapan Büyükanıt şu görüşlere yer verdi:

Terörle mücadele uluslararası olur

Artık terörizmle sadece ulusal düzeyde ulusal politikalarla mücadele etmek imkansızdır. Uluslararası işbirliği terörle mücadelenin olmazsa olmazı haline gelmiştir. Tehdit küresel boyutta iken bu tehdide karşı alınacak tedbirlerin ulusal düzeyde kalması düşünülemez. Eylem alanlarına bakılmaksızın finans ve insan kaynağı temini için başka ülkelerde yasal ya da yasal olmayan yollarla faaliyette bulunan terör örgütleri de herkes tarafından uluslararası terör örgütleri kapsamında değerlendirilmelidir.

Terörle mücadele sürecini bıçakla çorba içmeye benzeten araştırmacılar olmuştur, doğru bir tespittir. Terörizme karşı mücadele alışılmış yöntemlerin dışında, uzun ve sabır gerektiren uygulamaları da içeren bir süreçtir. Askeri yöntemler terörle mücadelenin boyutlarından sadece biridir. Bu mücadelede diplomasi, istihbarat, ekonomi, finans, bilgi ve hukuk alanlarındaki faaliyetlerin de önemi vardır.

PKK , Sri Lanka’ya bile silah satıyor

Terör örgütleri artık kanlı eylemlerine kaynak sağlamak maksadı ile insan ve uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama, haraç toplama, korsanlık, fidye için adam kaçırma ile uluslararası suç örgütleri gibi hareket etmektedir. PKK’nın Avrupa’ya kaçırılan eroinin yüzde 80’inden sorumlu olması, çeşitli Avrupa ülkelerinde zorla para toplaması, hatta Sri Lanka’daki Tamil Kaplanları adlı terör örgütüne silah satması, terör örgütlerinin faaliyetlerinin ulaştığı uluslararası boyutları göstermesi açısından anlamlıdır.

Mevcut koşullarda terörle mücadelede iş birliğinin Birleşmiş Milletler çerçevesinde gerçekleştirilebileceğine inanıyorum. Yeter ki Birleşmiş Milletlerin ve diğer uluslararası kuruluşların terörizmle mücadele konusunda aldığı kararlar ve geliştirdiği inisiyatifler ülkelerin iç hukuk sistemlerine de yansıtılabilsin.

Enerji zenginleri baskı kurmasın

Enerji güvenliği ekonomik güvenlik ve ulusal güvenlik birbirinden ayrılmaz kavramlardır. Enerji kaynaklarına sahip ülkeler ile bu enerji kaynaklarının nakil hatlarını kontrol eden ülkelerin de jeopolitik ve jeostratejik önemi sürecektir. Bu enerji kaynaklarına sahip ülkeler avantajlarını başka ülkeler üzerinde baskı unsuru olarak kullanmamalı ve enerji politikalarını güvenlik ihlallerine dayandırmamalıdır.

Arka sıralardan öne geçtiler

Basın toplantısında sunuş konuşmasını yapan Orgeneral Yaşar Büyükanıt, platformdan inerek, salonun arkasında bulunan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç’ın yanına gitti. Gazetecilerin görüntü alması üzerine Büyükanıt, Başbuğ ve Ataç ile birlikte öne geçerek, basın toplantısını buradan takip etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!