ArÅŸivinde YaÅŸar PaÅŸa belgeleri

Güncelleme Tarihi:

ArÅŸivinde YaÅŸar PaÅŸa belgeleri
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 08, 2008 00:00

Orgeneral Büyükanıt’la ilgili kişisel ve ailevi bilgilerin bulunduğu belgeler, Ege Ordu Komutanlığım sırasında kimin tarafından gönderildiğini bilmediğim belgelerdir. Özel kalem müdürüm tarafından rutin arşivleme sistemine tabi tutulmuş, emekli olunca da evime intikal ettirilmiştir.

ERGENEKON soruşturması nedeniyle tutuklanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un arşivinde yapılan aramada Genelkurmay Bakanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın kişisel ve ailevi bilgilerinin yer aldığı bir klasör bulundu. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki sorgusu sırasında bu klasörün varlığını kabul eden Tolon, 6 Temmuz günü 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sorgulandıktan sonra tutuklanmıştı. Tolon’un o gün tutuklanması öncesinde hakim Sedat Sami Haşıloğlu’nun sorularına şu yanıtları verdiği öğrenildi:

O belgeleri emekli olunca Ege Ordu’dan eve intikal ettirdimÂ

50 senelik askerlik hayatımda yeminime sadık kalarak yasadışı hiçbir eyleme yönelmedim. Hiçbir yasadışı örgütlenmeyle irtibatım olmadı. 2001 yılından beri fiilen oğlum Ali’nin oturduğu evde bulunan CD’lerden birisinden çıkan belgelerin Ergenekon yapılanması ile ilgili belgeler olduğunu emniyette öğrendim. Hayatımda ilk kez bu belgeleri görme fırsatım oldu. Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile ilgili kişisel ve ailevi bilgilerin bulunduğu klasör eki belgeler bana Ege Ordu Komutanlığım sırasında kimin tarafından gönderildiğini bilmediğim belgelerdir. Herhangi bir özel maksat güdülmemiştir. Özel kalem müdürüm tarafından rutin arşivleme sistemine tabi tutulmuş görev değişikliği ile ilgili belgeler 1. Ordu Komutanlığı’na oradanda emekli olunca da evime intikal ettirilmiştir.

Günlükleri tekzip etmedim Ümit Sayın’ın raporu bana gelmedi

Kamuoyunda darbe günlükleri olarak bilinen günlüklerde benimle ilgili kısımlarda herhangi bir yanlışlık görmediğim için bu konuda tekzip yapma ihtiyacı hissetmedim. Çünkü herhangi bir şekilde kişilik haklarım zedelenmemişti.

Ümit Sayın’ın kendisi ve kurumu ile ilgili rapor arzetmek istemesinin sebebini ziyaretlerinde anladım. Bu rapor doğrudan bana teslim edilmemiş 1. Ordu Karargáhı’na verilmiştir. Kendisi bana ’devletin bekası ile ilgisi olduğunu’ söyledi. Çalıştığı kurumun bölücü örgüt mensupları tarafından kadrolaştığını ve aynı zamanda irticai yapılanmanın da büyüdüğünü bunu da yeni rektörün payının bulunduğunu ima etmiştir. Ben burada Kuvayı Milliye Derneği’nde çalışan ve bu dernek tarafından kendisine istihbarat yapma-sağlama görevi verilen Erkut Ersoy adlı kişinin oğlum Ali Tolga ile irtibat kurduğunu öğrendim. Tolga bana bu kişiden hiç bir suretle bahsetmemiştir.

Abdülkadir Aksu’nun şeceresi tarafımdan saklanan gizli evraktı

Fişleme olarak bilinen ve kişilerin dünya görüşleriyle ilgili notlar içeren evrakta Ege Ordu Komutanlığım sırasında bana gönderilen belgelerin, özel kalemim tarafından arşivlenmesiyle oluşmuştur. Herhangi bir şekilde kimseyi fişlemek gibi bir kastım yoktur. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile ilgili şecere çalışması da yukarıdaki açıklamalarım ışığında değerlendirilmeledir. Bilgi notlarının arşivimde bulunmasının hiçbir yasal sakıncası yoktur, çünkü bizzat benim tarafımdan gizlilik derecesi takdir edilen evraktır. İki kişi arasındaki görüşme tutanakları da yine yukarıda açıkladığım gerekçe doğrultusunda elime geçmiştir.

Yaşımı, statümü dikkate alın isteseydim belgeleri yok ederdim

Benim ayrıntılı yapılanmasını burada öğrendiğim bu tür bir örgütlenme ile ne dün ne bugün ne de yarın ilişkim olabilir. Bu tür yapılanmada bulunan kişilerle hiçbir ortak paydam bulunmamaktadır. Vereceğiniz kararda yaşım sağlık durumum ve sosyal statümünde dikkate alınmasını talep ederim.

Ben bu davayı bir yıla yakındır bilirim, eğer böyle bir örgütün içinde olmuş olsaydım, beni ele verecek diğer şüphelilerin tutuklanma gerekçeleri arasında gösterilen belgeleri yok ederdim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!