Cinayet davası değil sanki şov programı

Güncelleme Tarihi:

Cinayet davası değil sanki şov programı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2008 00:00

Hrant Dink cinayeti davasının basına açık ilk duruşması, tutuklu sanıkların sorularla ’dalga geçtiği’ bir şov programına döndü. Tetikçi Ogün Samast, Ergenekon soruşturması sanıklarından Avukat Fuat Turgut’a önce ’Deli’ dedi, sonra "En son Etyen Mahçupyan’la mı görüştün" sorusuna, "Yok, Jennifer Lopez ile görüştüm" diye cevap verdi. ’Büyük abi’ Erhan Tuncel de, yabancı uyruklu kız arkadaşıyla ilgili soruyu şöyle yanıtladı: "Herhalde İsrail Cumhurbaşkanı’nın kızı. Fark edemedim. Kusura bakmayın."

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya dün devam edildi. Duruşmaya, sanıklardan Ogün Samast, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu, Ahmet İskender, Mustafa Öztürk, Tuncay Uzundal, Çoşkun İğci, Erbil Susaman, Veysel Toprak ve Salih Hacı Salihoğlu katıldı. Duruşmada, mahkeme başkanı duruşmanın sesli ve görüntülü olarak kayıt edildiğini hatırlattı. Heyet Başkanı daha sonra sanıklardan Ogün Samast’ın 28 Haziran 2008’de 18 yaşını doldurmasından dolayı yargılamanın açık yapılıp yapılmamasına ilişkin iddia makamının görüşünü sordu. Cumhuriyet savcısı, duruşmanın açık yapılması yönünde görüş bildirdi.

O deliyle muhatap etmeyin

Mahkeme, Samast’ın 18 yaşını doldurduğunu göz önüne alarak, duruşmaya açık olarak devam edilmesine karar verdi. Bu kararın ardından basın mensupları ve izleyiciler salona alındı. Söz alan sanık Ogün Samast’ın avukatı Levent Yıldırım, duruşmanın kapalı yapılması yönünde talepte bulundu. Mahkeme heyeti, bu talebi reddetti. Daha sonra sanıkların ifadelerine geçildi. Dink’i öldürmekten yargılanan Ogün Samast, azmettirici Yasin Hayal’in avukatı Fuat Turgut soru sormak isteyince, "Beni o deli ile muhatap etmeyin" dedi. Turgut’un "Cinayet günü gazete önünden ikinci görüşmeni Etyen Mahçupyan ile mi yaptın" sorusu üzerine Samast, "Yok. Jennifer Lopez’le yaptım" diyerek dalga geçti.

Eşinizi sordum mu

Erhan Tuncel de, Fuat Turgut’un Eskişehir’de sürekli ziyaret ettiği yabancı uyruklu üniversite öğrencisi kız arkadaşının kim olduğu ve uyruğunu sorması üzerine, "Bunun muhabbeti yapılamaz. Bu Türk örf ve adetlerine uygun değildir. Ben size eşinizin adını soruyor muyum? Büyüğümsünüz. Çok ağır bir laf oldu" diye kızdı. Turgut’un, "Sevgilin olacak kızın İsrail casusu olacağı hiç aklına gelmedi mi" sorusunu da Tuncel alaylı bir ses tonu ile, "İsrail Cumhurbaşkanı’nın ismini bilmiyorum. Herhalde onun kızı. Fark edemedim. Kusura bakmayın" diye yanıtladı.

Samast ve Hayal ’çelişti’

Konuşmalar ardından söz alan Yasin Hayal de, telefonla arayan Samast’ın, "İçeriye girip herkesi tarayayım mı" sorusunu, "Orada masum insanlar bulunabilir. Daha sonra vicdan azabı çekeriz" diye reddettiğini söyledi. Samast ise Hayal’in, "Kapıdaki güvenliklerin kafasına sık. Sonra içeridekilerin kafasına sık" dediğini söyledi. İki ifade çelişince, Hayal, telefon kayıtlarının dinlenmesini istedi. Samast da, "Tabii dinlensin. Gerçek ortaya çıksın. Bu kadar yeter yani" dedi. Bu tartışmaların ardından Hayal ile Tuncel, kafa kafaya konuştular. Hayal’in, Ergenekon operasyonu sanıklardan olan avukatı Fuat Turgut, Erhan Tuncel’e emniyet müdürlüğünden aldığı net maaşı ve kimden aldığını sordu. Tuncel, "Emniyet Müdürlüğü’nden herhangi bir maaş almadım. Ara ara ısrar ediyorlardı. Herhangi bir yere düzenli olarak yatan bir şey yoktur" dedi. Bunun üzerine Turgut’un, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde temizlik ve güvenlik görevlisi olarak kadrolu gösterilip maaş verildiği yönündeki sorusunu da Tuncel, "Bu bir iftiradır" diyerek yanıtladı.

Dayının anlattıkları

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde dinlenen Ogün samast’ın dayısı Yaşar Samast yeğeninin cinayetten önce 3 arkadaşı ile İstanbul’a geldiğini söylediğini belirtti. Cinayetten sonra eve geldiğinde Ogün Samast’ın halini "Gözleri kızarıktı. İçmiş gibiydi. Sarhoş gibiydi" diye anlattı. Yaşar Samast, avukatların sorusu üzerine 3 kişinin kim olduğunu bilmediğini "Onu mahalleye bırakıp geri döndüklerini söyledi" diye konuştu.

Koda adı Mehmet Kurt

S
anık Erhan Tuncel, yardımcı istihbarat elemanı olarak görev yaparken ’Mehmet Kurt’ kod adını kullandığını söyledi. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan mahkemeye gönderilen yazıda Tuncel’in 17 Kasım 2006 günü tarihi itibariyle ilişkisinin kesildiği belirtildi. Ancak Tuncel cinayet tarihinde görevli olduğunu belirterek "İstihbarat ile 2-3 kez ilişkimi kesmek istedim. Ancak bana okuldan mezun oluncaya kadar bu işi yapmam istendi" dedi. Mahkeme başkanı Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Prof. Dr. Ercüment Ovalı’yı tanıyıp tanımadığını sorması üzerine Tuncel bu kişiyi tanımadığını belirtti. Erhan Tuncel, Yasin Hayal’in daha önce de 5-6 kez, Hrant Dink’in öldürülmesi girişimlerini, engellediğini de sözlerine ekledi. Sanıkların tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!