Ziverbey Köşkü’ndeki gibi

Güncelleme Tarihi:

Ziverbey Köşkü’ndeki gibi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2008 00:00

Ergenekon’da gözaltına alınanlar, 12 Mart döneminin ünlü sorgulama merkezi Ziverbey Köşkü’ndeki gibi günlerce süren sorgulamaya tabi tutuldular. Şüpheliler, yasal sürenin neredeyse son dakikasına kadar Emniyet’te tutulup, Adliye’ye gönderildiler.

Adliye’de de bazısı 24 saat, bazısı daha fazla sorgulanıp, mahkemeye çıkmak için uykusuz bekletildi. Stres ve yorgunlukla birleşen bu uzun bekleyiş sonunda da çoğu hastanelik oldu. Hukukçular, sorgulama ve ifade sürelerinin makul ve hukuki olmadığını söylediler.

ERGENEKON soruşturmasında gözaltına alınanlar, konuşmama hakkını kullansalar da uzun süre Emniyet Müdürlüğü’nde tutulduktan sonra adliyeye gönderildiler. Şüpheliler, bu kez de adli işlemlerin tamamlanması için 24 saate yakın beklemek zorunda kalıyorlar. Yaşananlar, 12 Mart döneminin anıları belleklerden silinmeyen Ziverbey Köşkü işkencelerinin modern ve psikolojik hali gibi. Evet bu kez bilinmeyen bir köşkte bağırarak işkence görenler yok belki ama yazın sıcak ve nemli havasında, saatlerce nezarethanede ve adliyede bekleyenler var. Üstelik aynı o dönemde olduğu gibi çoğu serbest kalıyor. Ancak soruşturma ve ifade için çektikleri çile psikolojik yıkıma neden oluyor. Bazıları zaten süreç tamamlamadan hastanelik oluyorlar.

Kanun gereği 24 saatte bir sağlık kontrolünden geçirilmesi gereken şüpheliler, hep gece yarısından sonra saat 02.00-04.00 sıralarında hastaneye götürüldü. Tüm bunları atlatıp, adliyeye ulaşanlar, ifade vermek için sıraya giriyor. Sonrada, mahkemeye sevk edilmeyi, hakimin ifadeleri incelemesini, sorgulanmayı, kararı ve kararın yazılmasını bekliyorlar.

Selçuk-Alemdaroğlu Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı 83 yaşındaki İlhan Selçuk, bir önceki dalgada gözaltına alınarak, 27 saat sonra sorgulanmaya başlandı. Selçuk, operasyon sonrası kalp ameliyatı geçirdi. Aynı gece gözaltına alınıp 48 saati emniyette geçiren Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu da serbest kaldığı akşam 19/11 tansiyonla hastaneye kaldırıldı.

6. dalga da aynı Operasyonun altıncı dalgasında gözaltına alınanlar, adliyede beklerken hastanelik oldu. Önceki gün saat 13.00 sıralarında adliyeye getirilen Emekli Orgeneral Şener Eruygur, 7 saat bekleyince tansiyonu yükseldi. Durumu düzelmeyince 18/12 tansiyonla, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Önceki gün saat 11.00 sıralarında adliyeye sevkedilen Kemal Aydın ve 19.00 sıralarında sevk edilen kardeşi Neriman Aydın’ın sabaha kadar ancak savcılık ifadeleri alınabildi. Sabah 07.30’da iki kardeş bekledikleri adliye koridorunda fenalaştılar.

32 saatle rekor Balbay’da Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay 1 Temmuz sabahı Ankara’daki evinde gözaltına alındı. İstanbul’a getirilen Balbay konuşmama hakkını kullanacağını açıkladı ama üç gün Emniyet Müdürlüğü’nde kaldı. Önceki gün sabah saat 10.00’da soruşturmanın yürütüldüğü İstanbul Adliyesi’nin Beşiktaş’taki binasına sevk edildi. Yedi saat bekletildikten sonra saat 17.00’de başlayan savcılık sorgusu saat 03.00 sıralarında tamamlandı. Adliyeye çıkarıldıktan 32 saat sonra serbest kaldı.

Koridorda banklarda Zanlılar, adliyeye giriş çıkış yasak olduğu için nezarethane yerine koridorda beklediler. Banklarda oturan ya da yatan zanlılar, tuvalete polis eşliğinde gidip, avukatlarının polis kontrolünden geçirerek getirdiği sandviç, bisküvi gibi kuru yiyeceklerle beslendiler. Bazı avukatlar da geceleri boğaz kıyısındaki banklarda uyudu.

Hukukçular: Uygun değil Avukat Turgut Kazan uygulamayla ilgili, "Öyle AİHM kararları var ki, bir iki saati aykırılık sayıyor siz 30 küsur saat nasıl oynarsınız?" dedi. Prof. Köksal Bayraktar ise "4 güne kadar soruşturmayı genişletme süresi vardır. Bu dört günün içinde de mahkemeye çıkarılabilir. Yargıç ifadeyi alabilecekken almıyorsa, ifadeyi başka yargıç alabilecek durumdaysa, adliyede boş yere tutulmaları, yazılı olmayan hukuka aykırıdır" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!