Terör örgütünden yargılanacaklar

Güncelleme Tarihi:

Terör örgütünden yargılanacaklar
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 02, 2008 15:14

"Ergenekon" davasına bakan savcılar iddianameyi tamamladı. Ancak 2 bin 500 sayfalık iddianame Adalet Bakanlığı'nın sistemi yetersiz olduğu için aktarılamadı. İddianame yüzünden sistem sürekli çökünce bakanlığa yazı gönderildi.

Haberin Devamı

Ergenekon soruÅŸturmasının ilk ayağı tamamlandı. Aralarında Emekli TuÄŸgeneral Veli küçük ve İşçi Partisi Genel BaÅŸkanı DoÄŸu Perinçek’in bulunduÄŸu 49 kiÅŸi ile gözaltına alınıp serbest bırakılan zanlılardan bazıları hakkında hazırlanan iddianamenin yazımı tamamlandı. Sanıkların terör örgütü kurmaktan yargılanmasının istendiÄŸi iddianamenin yaklaşık 2 bin 500 sayfa olduÄŸu öğrenildi.Â

Soruşturmayı yürüten savcılar tarafından ‘Word’ belgesine kaydedilen iddianamenin yargı organlarınca kullanılan bilgisayar sistemi olan UYAP’a (Ulusal Yargı Ağı Projesi) aktarımı devam ediyor. Ancak bu aktarım sırasında sistemden kaynaklı bazı zorluklar yaşanıyor. Yaklaşık 2 bin 500 sayfa olduğu belirtilen iddianame sistem izin vermediği için aktarılamıyor.
Bu yüzden savcılık Adalet Bakanlığı'na yazı yazdı ve sistemin acilen geliştirilmesini istedi. Şimdiye kadar UYAP'a aktarılan en uzun iddianame 300 sayfa olmuştu.

Öte yandan dün gözaltına alınan 21 kişinin hazırlanacak iddianamede yer almaması bekleniyor.

Haberin Devamı

MAHKEME OTOMATÄ°K BELÄ°RLENECEK

UYAP’a göre Ergenekon soruşturmasına bakacak mahkeme diğer soruşturmalarda olduğu gibi otomatik olarak belirlenecek. Başsavcı tarafından onaylanan iddianame, sistem tarafından belirlenecek mahkemeye gönderilecek. Mahkeme seçilirken sistem bu mahkemelerin puanını göz ününe alacak. Sanık, suç ve müşteki sayısına göre belirlenen puan göz önüne alınarak iş yükü daha hafif olan mahkeme davaya bakacak mahkeme olarak belirlenecek.

İddianameyi değerlendirmeye alacak olan mahkeme, kabulüne karar verirse dava açılmış olacak. Mahkeme, usul açısında eksikler gördüğü takdirde iddianameyi soruşturma savcılarına geri gönderilebilecek. Yasaya göre iddianameyi bir kez kabul etmeme hakkı olan mahkeme, savcı tarafından yeniden gönderilen iddianameyi kabul ederek davayı açacak. Mahkeme sadece Ergenekon’a bakacak.

BAŞKA DOSYA GÖNDERİLMEYECEK

Beşiktaş’taki adliyede görevli ağır ceza mahkemeleri, Ergenekon davasının görüleceği mahkemeye bir süre başka dava dosyası gönderilmemesini talep etti. Bakanlık tarafından yapılan değerlendirme sonucu ‘Ergenekon’ davasına bakacak olan mahkemeye 2009 yılı Nisan ayına kadar başka dosya gönderilmeyeceği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!