Travma depremi

Güncelleme Tarihi:

Travma depremi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2008 00:00

AKP’nin 2. adamı Dengir Mir Mehmet Fırat’ın, ABD’nin New York Times Gazetesi’ndeki "Atatürk devrimleri Türk halkında travma yarattı" sözleri Meclis’te tepkilere neden oldu.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, "Yok canım, bizi bugünlere getiren Atatürk devrimleridir" derken, diğer tepkiler şöyle:

Suçüstü

Mehmet Şandır (MHP Grup Başkanvekili) Bu sözlerle ne amaçladığını bir bütünlük içinde topluma açıklamalı. Eğer cumhuriyeti, cumhuriyetin değerlerini, ilkelerini ve cumhuriyeti kuranların toplumun önüne koyduğu hedefleri travma olarak değerlendiriyorsa bu cumhuriyet karşıtlığıdır. Şuur altının dışa vurumudur. Suçüstü yakalanmış durumdadır.

Bilinçli

Faruk Bal (MHP Genel Başkan Yardımcısı) 85 yıllık Cumhuriyet tarihi içinde bir siyasi partinin ikinci adamı tarafından söylenebilecek sözler değil. Bilinçli olarak verilmiş bir beyanat. Yaklaşan seçimlerde hesap vermekten kaçmak istiyor.

O bakış açısı

Mehmet Ekici (MHPGenel Başkan Yardımcısı) Beyefendi modern devlet sürecini kavrayamamış. Olaya dar açıdan bakıyor. Zaten o bakış açısı münasebetiyle 340 milletvekili ve yüzde 47 oya rağmen halkın tamamını kucaklama olanağına sahip olamadılar.

Sorunu var

Oktay Vural (MHPGrup Başkanvekili) Bu zihniyetin cumhuriyetin kuruluşu, temel değerleri ve milletin değerleriyle sorunu olduğu açıktır. Bugünkü tartışmaları cumhuriyetin kuruluş yıllarına götürenler, Atatürk’ün milli mücadelesini hazmedemeyenlerdir.

Cephe savaşı

Mustafa Özyürek (CHP Genel Saymanı) AKP’nin, Atatürk’e, Atatürkçü düşünceye ve Atatürkçülere yönelik başlattığı cephe savaşının örneği. 22 Temmuz seçimleri sonrasında takiye dönemi sona erdi. Atatürk’e ve eserlerine yönelik doğrudan saldırılar başladı. Çünkü, Türkiye’yi bir İslam cumhuriyetine dönüştürme hedeflerinin, Atatürkçü düşünce etkisizleştirilmedikçe başarıya ulaşamayacağını biliyorlar. Türk toplumunun çok büyük bir çoğunluğu Atatürk devrimlerini bir travma olarak algılamamış, aksine devrimleri sahiplendiğini 85 yıllık pratikte göstermiştir. Topluma travmayı yaşatan, yaşatmaya çalışan AKP’nin kendisidir.

Rövanş

Hakkı Süha Okay (CHPGrup Başkanvekili) Mustafa Kemal’in aydınlama devriminden rövanş almak istiyorlar. Bu söylemlerini kararlılıkla sürdüren bu siyasal iktidar, maalesef Cumhuriyet’i ve değerlerini içine sindirememiştir. Hedef, Mustafa Kemal ve kurduğu Cumhuriyet’tir.

Afyon gibi

Masum Türker (DSPGenel Sekreteri) AKP’nin nihai hedefini ortaya koymuştur. Fırat’ın açıklamasını, belli kesimlere son yıllarda afyon gibi yutturulup meseleyi Atatürk’ü tartışılır hale getirmek ve Cumhuriyetin temellerini sarsmaya yönelik görüyorum.

Gerici laflar

Vahit Erdem (AKP Kırıkkale Milletvekili) Sarf edilmemesi gereken gerici laflar. Türkiye, Cumhuriyet döneminde devrimlerini yaptı ve şimdi normal yolunda ilerliyor, ilerlemesi lazım. Artık geriye dönüp de ’şöyle oldu böyle oldu’ demenin bir faydası da yok. Onun için ileriye bakmamız lazım.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!