YouTube'u kapattıran savcı konuştu

Güncelleme Tarihi:

YouTubeu kapattıran savcı konuştu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2008 16:07

İnternetteki görüntü paylaşım sitesi YouTube'un kapatılmasını sağlayan Ankara Cumhuriyet Savcılığı Basın Savcısı Nadi Türkaslan, bu sitedeki görüntülerin sadece Türkiye veritabanının kaldırıldığını, dünya üzerindeki veritabanının kaldırılmaması halinde sitenin açılmayacaklarını söyledi.

‘Turk.internet.com', Ankara Barosu ve Türk Telekom'un, Bolu Abant Tabiat Parkı'nda bulunan Abant Palace Otel'de düzenlediği, “5 bin 651 Sayılı Yasa ve İlgili Mevzuat Gereği Site Erişime Kapatmaları' konulu çalıştaya, Telekomünikasyon Kurumu İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen, Ankara Cumhuriyet Savcılığı Basın Savcıları Kürşat Kayral ve Nadi Türkaslan, Ankara Barosu Bilgi İşlem Merkezi Başkanı Özgür Eral, Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Ali Kaya, Yargıtay üyesi Kubilay Taşdemir ve Sedat Bakıcı, Askeri Yargıtay Ceza Dairesi üyesi Mehmet Ali Uzun, ‘turk.internet.com' Genel Müdürü Fusun Nebil, Ankara Emniyet Müdürlüğü Bilgi İşlem Müdürlüğü, SPK ve Ulaştırma Bakanlığı, Radyo Televizyon Üst Kurulu yetkilileri katıldı. 2 gün sürecek toplantıda site erişime kapatmaları konusu görüşülecek.
 
Türk Telekomünikasyon İnternet Dairesi Başkanı Osman Nihat Şen, 16 Haziran 2008 tarihi itibarı ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na 10 bin 103 şikayet ulaştığını belirtirken, “Bu şikayetlerden 170'i yargı kararı ile 314 tanesinin de re'sen erişimi engellendi. 22 site uyarılarak uygun olmayan içeriğin
çıkarılması sağlandı. 36 internet sitesine de engelleme kararı verildi” dedi. Nadi Türkaslan şöyle konuştu:

“Terör örgütünün propagandasını yapan internet sitesine erişime engelleme hakkımız yok. Böyle bir tuhaflık var. Çünkü kanun bentlerinde bu madde de suç yok. Buna benzer videolar var. Şikayetler olsa dahi içerik olarak çıkartamıyoruz. Yasal değişiklik yapılmadıkça erişimi engelleyemiyoruz. İnternette başbakana, dine, bayrağa ve Genelkurmay'a hakaret var. Bu videolar orada duruyor. Ama erişime engelleme hakkımız yok. Türkiye kendi kendini deve kuşu gibi kuma gömdü. Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret içeren videolar var. Biz kanunu uyguluyoruz. Kanun da katalog olarak 8 tane bent var.”

YouTube'nin sadece Türkiye’deki veritabanını kaldırdığını açıklayan Türkaslan, “YouTube ile ilgili olarak Emniyet Müdürlüğü veya Genelkurmay'a şikayet e-mailleri gidiyor. Onlar da bize başvuruyor. Mahkemede 5 bin 816 sayılı Erişimi Engellemeyi Kapsayan Kanun maddesi ile siteyi erişime kapatıyoruz. İçerikten çıkarıldığı anlaşılırsa Cumhuriyet Savcılığı olarak erişime açıyoruz. YouTube de son olarak sadece Türkiye'deki veritabanı kaldırıldı. Videoların tamamen içerikten çıkarılması gerekiyor. Videonun dünya üzerinde veritabanından çıkarılması gerekiyor. Aksi takdirde siteyi erişime açmıyoruz. Videoyu siteye atanlara ulaşamıyoruz. Kendimize muhatap bulamıyoruz. IP numarasını istediğimizde ‘ticari sır’ deyip vermiyorlar” diye konuştu.

‘Turk.internet.com' Genel Müdürü Füsun Nebil ise, “Türkiye'deki internet sitelerinin, site erişimine kapatılmalarıyla ilgili toplantı yaptık. Site kapatmalarda, bazı kapatmalar maksadını aştı. Site erişimini engellemelerde sınır yok. 81 ilin ilçe mahkemelerinden dahi kapatma alınabiliyor. Siteler en çok çocuk pornosu, Atatürk'e hakaret ve intihara özendirme gibi suçlardan dolayı erişime kapatılıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!