Büyükanıt'tan önemli açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Büyükanıttan önemli açıklamalar
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 05, 2008 09:41

Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Ortadoğu Sempozyumu'nda önemli açıklamalarda bulundu. Büyükanıt, konuşmasında 4 noktaya dikkat çekti.

Haberin Devamı

İşte Büyükanıt'ın üzerinde hassasiyetle durduğu 3 konu:

1- Laik Türkiye, tek modeldir. Hiçbir güç laik demokratik Cumhuriyeti kendisine biat ettiremez.

2- İran'ın nükleer faaliyetlerini hassasiyetle izliyoruz

3- PKK katırla silah taşırken şimdi kamyonla taşıyor. Bu nasıl oluyor?

4- Kerkük'te tapu kayıtlarını kim yağmaladı?

İşte Büyükanıt'ın açıklamalarından satırbaşları:

Sözlerime başlamadan önce bir şeyi vurgulamak istiyorum. Türkiye’nin yanı sıra Türkiye’nin yanı sıra dünyanın 52 ülkesinden 124 katılımcı bir araya geldi. Öncelikle onlara ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.

Medeniyetler Çatışması çalışması ile tanınan Hungtington ve diğer bazı stratejistler şu öngörüde bulunmuşlardır:

Haberin Devamı

- Çağdaşlaşma ile ortadan kalkacak sanılan etnik dini ve kültürel ayrışma artacaktır. Onunla birlikte şu da sorulabilir. Çağdaşlaşma bölünmeleri mi getiriyor yoksa henüz gelişememiş toplumlar diğerlerini mi rahatsız ediyor?

TEHDÄ°T OLGUSU MANÄ°PULE EDÄ°LDÄ°

 

- Yalnız bugün değil geçmişte de tehdit olgusu manipule edilmiştir. Soğuk savaş döneminden beri bu tür şeylere hep şahit olmuşumdur.

- Enerji kaynakları ve bunlara ulaşım Ortadoğu’yu istikrarsız hale getirmiştir.

- Ortadoğu coğrafyası petrolün yüzde 55 doğal gazın ise yüzde 40’ı sahiptir.

 

- Etnik ve mezhepsel çatışmaların yayılması ve bölgesel ve küresel güçlerin etkisiyehl küçük devletler ortaya çıkması gelecekte Türkiye’nin ve dünyanın gündeminde önemli yer tutacağı ortadadır.

 

IRAK'IN GELECEĞİ UMUT VERİCİ DEĞİL

 

- Şu an için Ortadoğu’nun en dikkat edilmesi gereken ülke Irak’tır.

 

- Savaşın başlangıcından itibaren milyonlarca Iraklı yer değiştirdi. Irak’ta güvenlik ve istikrarın sağlanamaması sonucunda gruplar ülkenin bütünü için değil çıkarları çalışıyor. Bu da sorunları artırıyor.

 

- Baas rejimin devrilmesiyle ortaya bir kimlik sorunu ortaya çıktı.

 

- Ortaya çıkan bu tabloya bakarak Irak’ın geleceğinin pek de umut verici olmadığı söylenebilir.

 

- Çünkü inşa edilen federal yapı işlemeyecektir. Irak’ı bölünmeye götürebilir. Irak’ta meydana gelecek bölünme Ortadoğu’da yeni çatışmayı beraberinde getirecektir.

 

ETNİK UNSURLAR OSMANLI'NIN KONTROLÜNDE YAŞADIĞINDA ÇATIŞMA OLMADI

 

- Ortadoğu bölgesinde çeşitli etnik unsurlar Osmanlı Devleti’nin kontrolünde yaşadı. Yüzyıllarca çatışma olmadı bunun sebebi de düşünülmeli.

 

- Bu konuya sosyolojik yaklaşmak istiyorum. Bu sorunlar 1. Dünya Savaşı’nın sonunda başladı.

 

KERKÃœK'TE REFERANDUM YAPILAMADI

 

- Diğer önemli konu ise Kerkük’ün statüsü. Anayasa’da öngörülen Kerkük’le ilgili referandum bir türlü yapılamadı. Harekatın ardından tapu kayıtları yerel güçler tarafından yok edildi. Bunun nedenini sizin takdirinize bırakıyorum.

 

- Öncelikle Iraklı etnik gruplar üzerilerine düşeni yapmalılar.

 

IRAK Ä°STÄ°KRARSIZLIÄžIN MERKEZÄ°

 

- Mevcut yapısı devam ederse Irak istikrarsızlığın merkezi olacak ve Türkiye’nin güvenliğini tehdit edecek. Bu konuyla iyimser düşünceler içinde olmak isterdik ama maalesef zor. Bu kadar çatışmanın olduğu bir ortamda barış sağlanması zordur.

 

- Ortadoğu’da bizim için önemli ikinci ülke İran’dır. Bu ülkenin 2003 yılına kadar gizlice nükleer enerji geliştirdiği iddia edilmektedir. Daha sonra BM ile yapılan protokol ile kontrolü kabul etti. İran sağduyulu politika izleyerek bölgede nükleer güçsüz bir coğrafya için çalışmalıdır.

 

SURÄ°YE ENTEGRE OLMALI

 

- Değinmek istediğim üçüncü ülke Suriye’dedir. Suriye’nin 2007’deki konferans katılması önemli bir gelişmedir. Diğer önemli gelişme ise Türkiye’nin aracılığıyla İsrail Suriye barış görüşmeleridir. Suriye uluslararası topluma entegre edilmeli.

 

- Bölgenin en önemli sorunu İsrail-Filistin sorunudur.

 

LÃœBNAN DA SORUN KAYNAÄžI

 

- Irak, İsrail-Filistin sorunu çözülmeden Ortadoğu sorunu çözülmez.

 

- Ortadoğu sorununun birden fazla aktörü vardır. İç kadar dış aktörlerin tesiri vardır. Belki de dıştakilerin ektisi daha fazla. Bunların çok başarılı olduklarını söylemek doğru olmaz.

 

- Bir diğer sancılı konu ise Lübnan’dır. İç savaşın ardından istikrarlı bir dönem girdi ancak Başbakan Hariri’nin öldürülmesinin ardından bu ortam dağıldı.

 

PKK’NIN ARTIK KAMYON FİLOLARI VAR

 

- İsrail topraklarında yürütülen terörle mücadelenin PKK sorunuyla benzer noktaları var.

 

- İsrail tüm limanları kontrol ettiği halde füzeler topraklarına giriyor. PKK sorununda da aynı durum geçerli. Soruna bölgesel değil küresel açıdan yaklaşmaya çalışıyorum.

- Bölgedeki unsurlar, terör örgütüne destek vremiyoruz diyorlar. Peki nasıl oluyor da bu kadar rahat ediyorlar. Bunun da bir tür destek olduğun söylemek yanlış olmaz herhalde.

 

- Terör örgütü taşımacılığını daha önce katırlarla sağlarken bugün kamyon filolarıyla taşıma yapıyor. Teröre yardım etmiyoruz diyorsunuz peki o zaman bunlar nasıl oluyor

 

SINIRÖTESİ OPERASYONLAR KARARLILIĞIMIZI GÖSTERİYOR

 - 17 Ekim’de Meclis’te bir tezkere kabul edildi. Buna dayanarak düzenlediğimiz sınır ötesi operasyonlar kararlılığımızı gösteriyor. Terör faaliyetleri bir insanlık suçudur.

 

- Türkiye güçlü ve bağımsız bir kutup yıldızı olarak OrtadoÄŸu’da parlamaktadır.ÂBölgedeki stratejik önemi nedeniyle bağımsız demokratik ve laik bir ülke olan Türkiye’ye gereken önemi vermemek onu ihmal etmek yanlış olacaktır.

 

Haberin Devamı

TERÖR ÖRGÜTÜ KOLAY SİLAH BULUYOR

 

- Ortadoğu’daki diğer sorun silahlanmadır. Büyük devletlerin hassas olmayan yaklaşımları nedeniyle terör örgütleri kolaylıkla silah edinebilmektedirler. Buna karşılık küresel bir güvenlik anlayışı hayata geçirilmelidir.

 

- Bir de terörizm sorunu var. Başta PKK olmak üzere terör örgütlerinin güçlenmesi için bölgedeki durum ortam sağlıyor. Hamas, Hizbullah ve Müslüman Kardeşler gibi örgütler de kendilerine yaşama imkanı buluyor.

 

TÜRKİYE’YE SIFAT TAKMAYA KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ

 

- Sorunlarla uğraşan bir ülke olarak uluslar arası topluma şunu söyleyebilirim: Yardım edemiyorsanız gölge etmeyin başka ihsan istemez.

 

- Türkiye bölgesinin temel dinamiklerinden biridir. Öyle de olmaya devam edecektir.

 

Haberin Devamı

- Türkiye’nin önüne bazı sıfatlar takmaya çalışanlar var. Türkiye demokratik, laik ve çağdaş bir ülke olarak kimseye biat etmeyecektir. Türkiye’ye kimse bu tür şeyleri dayatamayacaktır.

 

 

      Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!