Türkiye koloni mi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye koloni mi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2008 00:00

ABD’de Cumhuriyetçilerin Başkan adayı John McCain’in danışmanlarından Michael Rubin, İstanbul’da katıldığı forumda, kapatma davasıyla ilgili AKP’yi iki yüzlülükle suçladı.

Bahçeşehir Üniversitesi’nde foruma katılan American Enterprise Institute’un Ortadoğu uzmanı Rubin, Türkiye’nin bir model olduğunu söylerek, "Şu çok ironiktir; Türkiye’de bazıları Türkiye’yi model olarak görmek yerine, finansal sistemde S. Arabistan’ı model olarak almaya yelteniyor. Türkiye, bir zamanlar sahip olduğu aktif basının yerine, basın özgürlüğünde gitgide kendine Tunus’u örnek alıyor. Türkiye’de bağımsız gazetecilere ve karikatüristlere, başbakanı ’kedi’ olarak çizmek gibi son derece masum sebeplerden dolayı hiç bu kadar çok dava açılmamıştı. Şu çok üzücü, Atatürk’ün kurduğu başarılı model yerine, bazıları örneğin yargı sisteminde Mısır’ı örnek alıyorlar. Yüksek mahkemelerin kararlarını bile hükümete karşıysa eğer hiçe sayılıyor. Türkiye’deki siyasi özgürlüklerle Putin dönemindeki Rusya’yla gitgide daha paralel bir hale gelmesi beni her geçen gün daha da endişelendiriyor" dedi. Kapatma davasına da değinen Rubin şunları söyledi:

Türkiye koloni mi

DTP’ye açılan kapatma davasında sessiz kaldığı düşünülecek olursa AKP’nin yaptığı iki yüzlülüktür. Türkiye ’koloni’ymiş gibi, dikte etmeye çalışmak, ya da Türkiye’deki siyasi partiler arasında favoriler seçmek, AB’nin işi olmamalı. Amerika da tarafsız kalmalı. Türk yargısının kararına saygı duymalıyız. Türkiye’de olup biten hukukun üstünlüğüdür. Avrupa Parlamentosu taraf tutarak hata yapıyor. Türkiye’de başbakan hakkında 13, halen kabinede ve dokunulmazlık zırhına bürünmüş bakanlar hakkında da 36 yolsuzluk dosyası var. Yolsuzluk tolere edilmemeli. Türkiye’de belki tek kontrol ve denge mekanizması yargı. ABD-Türkiye ilişkileri, bir parti üzerinden değil iki ülke arasında olmalı. Amerika ne zaman tek siyasi partiyi desteklediyse bu diplomasinin ve dış politikanın çöküşü olmuştur. ABD ve AB bir partiye kucak açma pozisyonunda olmamalı.

Sabah yargılatabilir

Ortadoğu’daki demokrasilerdeki parasal kaynakların yükselişi de bölge açısından sorun oluşturuyor. Türkiye’de varlıkların satışı sorgulanabilir duruma gelebilir. Örneğin Sabah ve ATV’nin satışıyla ilgili dokunulmazlık süreci sonunda dava açılabilir. Bu konu hukukun üstünlüğü tekrar söz konusu olduğunda yakın zamanda tekrar gündeme gelecektir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!