90 yıl sonra Çanakkale Savaşı

Güncelleme Tarihi:

90 yıl sonra Çanakkale Savaşı
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2005 15:02

18 Mart 1915... Yer, Çanakkale. Dünyanın bambaşka bir coğrafyasından gelen Yeni Zelanda ve Avustralya askerleri, tarihin en büyük çıkartmalarından birini gerçekleştirdi. Türk askerleriyle giriştikleri mücadele de insanlık tarihinin görüp görebileceği en kanlı savaşlardan biri olarak tarihe geçti. Atatürk, Nemrut ve Hititler gibi belgeselleriyle tanınan yönetmen Tolga Örnek'in Çanakkale Savaşı'nı beyazperdeye taşıdığı Gelibolu adlı dramatik belgesel savaşın başlamasının 90'ıncı yıldönümü olan 18 Mart'ta seyirciyle buluşuyor.
  Filmin gösterileceği sinemalar için lütfen tıklayın
  Filmden kareler

Haberin Devamı

Yaklaşık altı yıllık bir ön hazırlığın ürünü Gelibolu. İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya, Avustralya, Yeni Zelanda ve Türkiye arşivlerinde yapılan araştırmaların yanısıra İngiltere Kraliyet Savaş Müzesi, Avustralya Savaş Müzesi, Yeni Zelanda Kültür Bakanlığı ve Türk Askeri Müzeleri de filme katkıda bulundu.

ASKER MEKTUPLARINDAN SATIRLAR

2 İngiliz, 3 Yeni Zelandalı, 3 Avustralyalı ve 2 Türk toplam 10 ana karakterin mektup ve günlüklerinin esin kaynağı olduğu film, dil, din, ırk gözetmeksizin savaşın insanlar üzerindeki etkilerini de çarpıcı bir biçimde yansıtıyor.

Gelibolu belgeseline Herald & Weekly Times editörlerinden Les Carlyon, 18 Mart Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölüm başkanlığından emekli olan Kenan Çelik, Avustralya Savaş Müzesi’nin ordu tarih uzmanı Ashley Ekins, İngiltere Kraliyet Müzesin'den Peter Hart,Princeton Üniversitesi’nden Norman Itzkowitz,Sandhurst Kraliyet Askeri Akademisi'nden Christopher Pugsley, Avustralya Savaş Müzesi’nin baş tarihçisi Peter Stanley,İngiltere Kraliyet Savaş Müzesi'nin Döküman Departmanı’nda görev yapan Nigel Steel danışman olarak katkıda bulundu.

Haberin Devamı

Belgeselin seslendirmesini ise beyazperdenin iki usta aktörü Jeremy Irons ve Sam Neil üstleniyor.

Filmin resmi sitesi: http://www.canakkale-film.com/

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!