90 dakikada 20 bin çocuğu kurtardı

Güncelleme Tarihi:

90 dakikada 20 bin çocuğu kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2001 01:29

Beşiktaşlı Şifo Mehmet, gelirlerini Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'na bıraktığı jubilesi ile 1 trilyon lira topladı ve 20 bin çocuğun eğitimine destek verecek.

Beşiktaş'ın ünlü futbolcusu Şifo Mehmet'in Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'na (TEGV) bıraktığı jübile maçının geliriyle tam 20 bin çocuğa eğitim desteği verilecek. TEGV Yönetim Kurulu üyesi Burhan Karaçam, jübileyle yaklaşık 1 trilyon lira toplandığını ve Vakıf için 500 milyar liraya yakın gelir elde edildiğini söyledi.

2.5 aylık bir çalışmanın sonucunda gerçekleşen organizasyonun TEGV'nin bir başka Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Solakoğlu ile birlikte orkestra şefliğini üstlenen Burhan Karaçam, ‘‘Bu maç, futbolla eğitimi biraraya getirdi. Futbolun okulla her zaman yolları ayrılırdı. İlk defa bir futbol yıldızı kariyerini tamamlarken, tüm geliri eğitime ayırdı’’ dedi. Karaçam, 1 milyon çocuğu hedefleyen kampanya çerçevesinde bugüne kadar 200 bin çocuğun eğitimi için destek sağlandığını söyledi. Jübile için toplanan yaklaşık 1 trilyon liranın yüzde 20'sinin bilet satışından elde edildiğini de belirten Karaçam, ‘‘Başkanımız İbrahim Betil dahil tüm yönetim kurulu üyeleri parayla maçı seyretti’’ diye konuştu.

PATRONDAN ZAMAN ÇALDIK

Koçbank Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karaçam, ‘‘Koç Grubundan Cengiz Solakoğlu ile birlikte organizasyonu gerçekleştirmek için patrondan zamanın yüzde 20'sini çaldık. Gecemizi, gündüzümüzü, haftasonumuzu bu organizasyona ayırdık. Herkes, kendi maddi, manevi gücünü ortaya koydu. Organizasyon bir kişinin değil, herkesin ürünü. Jübile bitti, ama Şifo yine bizimle, öğrenim birimlerini, eğitim parklarını geziyor’’ dedi.

Hedeflerinin tüm Türkiye'ye özellikle Doğu ve Güneydoğu'ya yayılmak olduğunu söyleyen Karaçam, ‘‘İstanbul'da 5-10 kişi oturuyor, para topluyor, tanıdık vasıtasıyla birtakım şeyler yaptırıyor' düşüncesi olmasın istiyoruz. Hedefimiz, yörede oturanların buna inanması’’ diye konuştu.

Cengiz Solakoğlu ise, eğitim parkları ve öğrenim birimlerinin geçmişteki Halkevleri gibi geleceğin büyük ressamlarını, yazar ve düşünürlerini çıkaracağını belirtti.

ARTHUR ANDERSEN DENETLİYOR

Burhan Karaçam, tüm gelir ve giderlerin dünyanın önde gelen bağımsız denetim kuruluşu Arthur Andersen tarafından denetlendiğini söyleyerek, ‘‘Yaptıklarımızın kabul görmesi için önce toplumun bize güvenmesi lazım. Bunun için de birincil koşul şeffaflık. Varlıklı kişi ve kuruluşlardan alınanlarla vakıf yaşamaz. Toplumun küçük, büyük demeden katkıda bulunması gerekiyor. Halktan alıyoruz, halkın hangi amaçla parayı kullandığımızı bilmesi gerekiyor’’ dedi.

Danışmanlık Şirketi McKinsey'in de vakfın yönetimi konusunda bir çalışma başlattığını söyleyen Karaçam, ‘‘Bu şirket, hiçbir ücret talep etmeden bizleri yeniden organize ediyor. Misyonumuzu, amaçları, araçları ve tüm yönetim kurulunu yeni baştan oluşturuyor. Yönetim, kurumsallaşmalı’’ dedi.

Çocuk başına 25 dolar düşecek

5 yılda 1 milyon çocuğa ulaşmayı hedefleyen kampanya ile 71.5 milyon dolar destek bekleniyor. Çocuk başına 25 dolar harcama düşünülüyor. Bu programlar sosyal ve ekonomik yönden imkanları az olan 7-16 yaş grubundaki çocuklar için hazırlanıyor.

Proje amacı: Tüm çocukların doğal meraklarını ve keşfetme ihtiyaçlarını destekleyen öğrenim programları aracılığıyla küresel ekonomide başarıyla rekabet edebilecek ve demokraside katılımcı olmalarını sağlayacak şekilde geleceğe hazırlamak.

Nasıl eğitim verilecek: Okul sonrası eğitim aktiviteleri ile çocukların eleştirel ve yaratıcı düşünme, bilgisayar ve yabancı dil becerileri geliştirilecek, kendilerine güvenleri sağlanacak.

Dağılım nasıl olacak: Gelirin yüzde 89'u eğitim programlarına, yüzde 11'i idari işlere ayrılacak.

Şifo'yu tanısaydım Beşiktaşlı olurdum

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı yönetim kurulundan birçok kişinin ve kendisinin de Fenerbahçeli olduğunu söyleyen Koç Holding Tüketim Grubu Başkanı Cengiz Solakoğlu, ‘‘Şifo'yu daha önce tanısaydım, çocukken BJK'li olurdum’’ derken, Burhan Karaçam, ‘‘Fenerbahçeliyiz, ama BJK'li futbolcunun jübilesinde görev aldık. Eğitim forması milli formadır’’ diye konuştu.

Koç Holding'in iki üst düzey yöneticisi, Şifo Mehmet'e hayranlık duyduklarını anlatırken, Cengiz Solakoğlu, ‘‘Bundan sonraki kariyeri pek parlak. Bizden dört dörtlük not aldı. Böyle adamı, şirket başına gözü kapalı koyarız’’ dedi. Solakoğlu, Şifo Mehmet'in kendi jübile maçına girmek için ünlü futbolcunun da bilet almak istediğini söyledi.

5 yılda nereye ne yatırım yapılacak?

Sermaye ve teknoloji: 20 milyon dolar

Eğitim Programları: 44 milyon dolar

İdari-Yönetim: 7.5 milyon dolar

Hangi eğitime ne harcanacak?

Matematik ve Fen: 13.3 milyon dolar

Okuma, yazma ve yabancı dil eğitimi: 9.4 milyon dolar

Bilgisayar eğitimi: 7.9 milyon dolar

Drama, müzik ve sanat: 6.8 milyon dolar

Bireysel Gözetleme: 3.8 milyon dolar

Yetişkin Eğitimi: 1 milyon dolar

Küresel Katılım: 1 milyon dolar

Fiziksel Gelişim: 0.8 milyon dolar


Hangi bölgeye kaç para girdecek?


Güneydoğu/Doğu: 24.3 milyon dolar

İstanbul/Marmara: 13.3 milyon dolar

İç Anadolu: 9.65 milyon dolar

Karadeniz: 8.58 milyon dolar

Ege: 9.30 milyon dolar

Akdeniz: 6.43 milyon dolar


Jübileye kimlerin katkısı oldu?


SETUR: Genel organizasyon, sponsorluk (Üstün Özbey, Melih Siner, Halit Beyazkürk)

LOWE LİNTAS: Tanıtım konseptinin yönetimi ve reklam kampanyası (Nesteren Davutoğlu, Gülay Tuncer, Şeyda Tarablus)

BERSAY: Medya İlişkileri (Ayşegül Meriç, Ayşegül Kartal, Meliz Tezcan, Tülay Yıldırım)

İLTEK: Saha çalışmaları, saha koordinasyonu, program akışı, teknik altyapı (Ali Üstündağ, Emine Öz)

İMAJ TV: Film, VCD (Cemal Noyan)

KANAL D: Naklen Yayın (Mehmet Ali Yalçındağ, Faruk Bayhan, İlker Yasin, Simay Olcay)

BİMAŞ: Reklam Pazarlama (Kanal D ve ATV Ortak Kuruluşu) (Zühtü Sezer, Duygu Fidan)

BİLETİX: Bilet Satış (Ali Abhary, Karaoğlan Taşçı)

ŞİFO MEHMET'İN YAKINLARI: Erkut Soydan, Mustafa Özdilek

FYM: Yavuz Özdil

ENŞİM ELEKTRONİK

EDA HAVAİ FİŞEK

ULUSOY TURİZM:
Ulaşım hizmetleri

HALİT KIVANÇ: Takdim, sunum

PLAYBACK
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!